Avantajele şi dezavantajele fenomenelor meteo extreme

vineri, 07 iulie 2017, 13:38
3 MIN

* Iulie a început în forţă, cu caniculă urmată de furtuni şi de ploi, iar pe alocuri a fost grindină, încât harta României, cu codurile colorate, ajunsese să arate ca în seara de după alegeri, când se dau la televizor rezultatele sondajelor. Românii care au recitat "Seceta a ucis orice boare de vânt" au trecut la "De-atâtea nopţi aud plouând, aud materia plângând"; se crede că, din pricina caniculei, primarii dintr-unele localităţi ar fi apelat la serviciile firmelor de paparude, care au prestat eficient, făcând să se vadă pe loc rezultatele.

* La Consumatori, primele victime ale viiturii care a trecut prin localitate au fost chiar paparudele care prestaseră; din fericire pentru localnici, primăria încă nu apucase să le plătească lor contravaloarea serviciilor. Din fericire pentru ele, s-au agăţat, la zece kilometri în aval, într-un năvod de braconier şi au supravieţuit. Paparudele chemate în localitatea învecinată, Hămesiţi, au fost luate pe sus de vânt; încă nu se ştie prea bine pe unde au ajuns ele.

* la Machitori a bătut grindina, cu bucăţi de gheaţă mari cât ouăle de prepeliţă, după cum spun localnicii. Unii săteni au profitat de ocazie şi s-au pozat cu telefonul în faţa mormanelor de gheaţă adunate prin curţi, apoi au trimis pozele unor cunoscuţi sau le-au pus pe Facebook, cu textul "Suntem în Austria, la munte, facem ski în staţiune şi ne simţim minunat!". Mai mulţi localnici au profitat de bucăţile de gheaţă mari, care cădeau din cer, şi au strigat la soacrele lor să iasă repede afară, în curte, că le caută cineva să le dea un premiu.

* După inundaţia din Acarieni, Geo Trişcă n-a mai apărut pe la bufet şi nici soţia sa Tatiana n-a mai fost văzută, deci cei doi au fost daţi dispăruţi. O vecină spune că din casa lor lipseşte şi patul, aşadar se crede că ar fi vorba despre un jaf. Aseară, lângă Bosfor, marinarii de pe un petrolier au văzut la babord o plută şi au lansat barca de salvare. Martorii povestesc că naufragiaţii, un bărbat şi o femeie, păreau leşinaţi sub o pătură, dar când au ajuns ei la plută, bărbatul s-a trezit şi a strigat "Care eşti acolo? Scoală, fă, că au intrat hoţii în casă! Grivei, Lăbuş, Rex, hoţu’, hoţu’!".

* La Dăunători a fost furtună cu descărcări electrice; singurul lovit a fost primarul Relu Cimpoi, care se află acum la spital, cu capul bandajat. Medicii zic că trăsnetele sunt atrase nu doar de metale ori clădiri înalte, ci şi de lemne putrede, goale pe dinăuntru. Şi la Bugetari a fost furtună cu fulgere şi trăsnete; edilul Nelu Puric a profitat de ea ca să acopere găurile din bugetul Primăriei şi a trecut în acte că, de fapt, alea toate au fost artificii, lansate pe cer de sărbătoarea localităţii.

 

Comentarii