Avem prea puţini judecători! Consulul din China, forţat de colegi să revină la Iaşi

joi, 26 iunie 2014, 01:56
3 MIN
 Avem prea puţini judecători! Consulul din China, forţat de colegi să revină la Iaşi

Ministerul Afacerilor Externe a cerut ca judecătorul ieşean Marius Tacu să rămână pentru încă un an la consulatul general al României din Republica Chineză. Curtea de Apel Iaşi s-a împotrivit însă motivând că unitatea se confruntă cu o lipsă de personal. CSM le-a dat câştig de cauză judecătorilor ieşeni.

Judecătorul ieşean care în ultimii ani a fost consul general la Shanghai, China, s-a lovit de refuzul colegilor atunci când s-a propus prelungirea detaşării sale. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat recent o soli­citare de prelungire a detaşării ma­­gistratului Marius Florin Tacu, cel care în prezent este şef al Consulatului General al Româ­niei din metropola chineză. MAE a înaintat solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, cerând ca prelungirea detaşării lui Tacu să înceapă de pe 15 iulie. Jude­cătorul ieşean ocupă funcţia din statul chinez din 2010, atunci când a fost numit printr-o hotă­râre de guvern.

Ulterior înaintării solicitării către CSM, judecătorul Marius Tacu a precizat la rândul său că este de acord să i se prelungească detaşarea. S-a lovit însă de refuzul colegilor săi de la Curtea de Apel Iaşi.

„Preşedintele Curţii de Apel Iaşi a comunicat că a fost avizată nefavorabil, de către colegiul de conducere al in­stanţei, prelungirea detaşării dom­nului judecător, motivat de faptul că postul acestuia este temporar vacant de aproape 9 ani, iar cererea de ocupare a aces­tuia a fost respinsă de Ple­nul Consiliului Superior al Ma­gistraturii. De asemenea, se precizează că există posibilităţi re­duse de ocupare a postului prin detaşare sau delegare, iar volumul de activitate de la nivelul instanţei cunoaşte o creştere semnificativă de la an la an, în condiţiile în care mai există un post temporar vacant, urmare a numirii unui judecător de la această instanţă în funcţia de inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare“, se arată în hotărârea CSM, referitor la refuzul Curţii de Apel Iaşi.

Reprezentanţii CSM mai menţionează că Marius Tacu a fost detaşat pentru prima dată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe pe 6 iulie 2005, detaşările fiindu-i ulterior prelungite. De asemenea, membrii CSM au mai concluzionat că la Curtea de Apel Iaşi s-a înregistrat o încărcătură medie de 408 cauze, comparabil mai mică decât media naţională, de 475 de cauze. Cu toate acestea, CSM a concluzionat că, deşi volumul de activitate de la in­stanţa ieşeană nu se situează peste media naţională, „perioada de vacanţă temporară a postului domnului judecător Tacu Florin Marius, respectiv de aproape 9 ani, este una foarte mare, cu consecinţe negative asupra bu­nei desfăşurări a activităţii în cadrul instanţei, existenţa unei stabilităţi la nivelul judecătorilor fiind necesară“. Drept urmare, CSM, prin preşedintele acestei instituţii, Adrian Bordea, a decis să respingă solicitarea MAE cu privire la detaşarea judecătorului Tacu, acesta urmând a se întoarce, cel mai probabil, la Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii