Aventurile pe care le-au trăit trei ieşeni în Siberia, în imagini la Palas

luni, 23 martie 2015, 19:55
2 MIN
 Aventurile pe care le-au trăit trei ieşeni în Siberia, în imagini la Palas

Peste 40.000 km, parcurşi în cinci luni, majoritatea pe drumuri neamenajate, de trei tineri ieşeni cu un Aro 243, până la capătul Siberiei şi înapoi. Acestea sunt coordonatele expediţiei „4 români în Siberia”, a cărei poveste poate fi urmărită în imagini, în cadrul unei expoziţii, în Atriumul Palas Mall.

Cele aproximativ 60 de fotografii rezumă aventura din perioada iunie-noiembrie 2014 a lui Ştefan Amarandei, Iulian Ciobănaşu şi Tudor Ştefan Poşa, trei ieşeni care au dorit să le demonstreze celorlalţi şi să îşi confirme pentru sine că pot realiza o expediţie de anvergură cu o maşină românească. Pregătirea maşinii a durat şase luni, pentru conformarea tehnică şi amenajarea specială a interiorului, iar Aro-ul poate fi admirat, de asemenea, în Atriumul Palas Mall. Temerarii au parcurs zeci de mii de kilometri prin Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazakhstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Georgia, traseu care le-a permis să abordeze şi subiectul deportărilor în gulagul rusesc.

„Fără a avea pretenţia unei abordări exhaustive, am considerat că prin vizite la diverse muzee şi memoriale de pe traseu, prin explorarea unuia din cele mai temute gulaguri din estul Siberiei (Butugychag), dar mai ales prin simpla traversare în lung şi în lat a Siberiei vom căpăta o mai bună înţelegere asupra acestui capitol întunecat al istoriei recente”, a declarat Iulian Ciobănaşu, arhitect de profesie şi cel care a fotografiat şi filmat expediţia.

"Traseul i-a purtat pe cei trei ieşeni şi pe „Drumul Oaselor” (Kolyma) atât pe traseul nou, cât şi pe porţiunea practicabilă din vechiul drum de vară, până la Tomtor, cea mai friguroasă localitate de pe Planetă. De asemenea, au explorat lagărul Butugychag, unul dintre cele mai bine păstrate din regiunea Magadan, într-o zonă greu accesibilă, la aproximativ 200 km de cea mai apropiată aşezare şi unde exista riscul contaminării radioactive, tabăra fiind înfiinţată pentru exploatarea uraniului, aurului şi a cositorului, cu ajutorul deţinuţilor politici”, au transmis oficialii Palas Mall.

Au fost necesare peste patru tone de motorină pentru a parcurge itinerariul planificat, mai bine de jumătate fiind pe drumuri neasfaltate. Expoziţia „4 români în Siberia” şi Aro-ul 243 pot fi admirate în Atriumul Palas Mall până pe 5 aprilie 2015.

 

Comentarii