Avertisment: Decalajul dintre bogaţi şi săraci, riscul major pentru omenire

joi, 16 ianuarie 2014, 13:29
2 MIN
 Avertisment: Decalajul dintre bogaţi şi săraci, riscul major pentru omenire

Decalajul tot mai mare între cei mai bogaţi şi cei mai săraci este principalul risc cu care se va confrunta lumea în următorii ani, a avertizat joi Forumul Economic Mondial (WEF), care organizează anual celebrul Forum de la Davos, informează France Presse.

‘Decalajul persistent dintre veniturile celor mai bogaţi cetăţeni şi cele ale celor mai săraci este considerat drept riscul susceptibil să provoace cele mai grave daune omenirii în următorul deceniu’, a indicat Forumul Economic Mondial, în raportul său anual privind riscurilor globale, prezentat la Londra.

Conform acestui studiu, la care au participat mai mult de 700 de experţi de nivel mondial, evenimentele meteorologice extreme, schimbarea climatică şi atacurile cibernetice urmează în ierarhia celor mai grave riscuri, care ar putea să ‘să provoace un şoc sistemic la scară mondială’.

Raportul WEF – publicat cu o săptămână înainte de cea de-a 44-a ediţie a Forumului de la Davos, programat să se desfăşoare în perioada 22-25 ianuarie – menţionează de asemenea crizele bugetare sau potenţiala criză de apă printre riscurile care suscită cea mai mare îngrijorare astăzi, precum şi riscul tot mai mare de "cybergeddon’ (eşecul masiv al sistemelor informatice care ar avea consecinţe catastrofale pentru economia globală).

‘Dependenţa tot mai mare’ de Internet şi ‘expansiunea masivă a echipamentelor care sunt conectate la acesta face riscul de eşec sistemic mai important decât oricând în 2014’, avertizează Forumul.

Mai ales că în urma ‘recentelor dezvăluiri privind monitorizarea guvernelor’ lumii, făcute de fostul consultant informatician Edward Snowden, ‘comunitatea internaţională este mai puţin dispusă să lucreze împreună pentru a stabili modele de gestionare pentru a remedia această slăbiciune’, regretă WEF.

O lipsă de cooperare ‘ar putea duce la o balcanizare a Internetului, numită şi cybergeddon, când hackerii s-ar bucura de o superioritate copleşitoare, iar perturbările masive ar deveni un fenomen curent’, menţionează raportul.

‘Vieţile noastre se schimbă într-un ritm fără precedent. Transformări la locul de muncă, în economie, în ceea ce priveşte mediul, geopolitica, societatea şi tehnologia oferă oportunităţi de neegalat, dar şi interconexiunile dintre ele antrenează un risc sistemic crescut’, spune Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele executiv al Forumul Economic Mondial. (Agerpres)

Comentarii