Cum a apărut dosarul de trafic de influenţă de la Curtea de Apel

Avocaţi, procurori şi oameni de afaceri, cu telefoane ascultate

luni, 29 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Avocaţi, procurori şi oameni de afaceri, cu telefoane ascultate

Cercetările în cel mai notoriu dosar al anului, cel de trafic de influenţă la Curtea de Apel Iaşi, au fost demarate iniţial de structura centrală a DNA. Procurorii bucureşteni au avut suspiciuni cu privire la o sentinţă dată de Curtea de Apel. Un membru al clanului Cordunenilor, condamnat la fond cu executare, a scăpat de puşcărie la Curtea de Apel, unde judecător a fost Dan Anton. Asta a atras atenţia DNA Bucureşti, care a dispus ample interceptări la Iaşi. Printre telefoanele de interlopi şi judecători ascultate au fost şi cele ale fostului procuror Radu Moisescu, avocatului Alex Bernic şi omului de afaceri Lucian Apostol.

Dosarul-mamă al cauzei, prin care mai mulţi interlopi din Iaşi sunt acuzaţi că ar fi primit bani promiţând că vor „cumpăra“ un complet de judecată de la Curtea de Apel, a fost deschis iniţial de Secţia de Combatere a Corupţiei din cadrul structurii centrale a DNA. Procurorii au demarat verificări în luna aprilie a acestui an, imediat după ce Curtea de Apel Iaşi l-a lăsat liber pe interlopul Gelu Corduneanu, într-un dosar de ultraj contra bunelor moravuri. Corduneanu fusese condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu executare, însă, în urma judecării recursului, surpriză mare: magistraţii au decis să-i suspende pedeapsa. Asta a atras atenţia DNA Bucureşti, care a decis să facă cercetări suplimentare la Iaşi. După ce au dispus interceptarea telefoanelor judecătorilor şi ale lui Gelu Corduneanu, anchetatorii au aflat şi despre povestea traficului de influenţă. Acelaşi Gelu Corduneanu este unul dintre cei arestaţi, alături de Tiberiu Cristodorescu şi Gheorghe Clapon, după ce ar fi primit 40.000 de euro de la Mihaela Pavăl pentru a-i influenţa pe judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţchi să dea o sentinţă „cu dedicaţie“. Nu s-a putut dovedi însă că cei doi judecători ar fi avut vreo legătură cu traficul de influenţă, ei rămânând doar martori.

Cum a scăpat Corduneanu de puşcărie

Gelu Corduneanu, unul dintre fraţii clanului, a fost trimis în judecată în primăvara anului 2009, în urma unei bătăi ca în filme în clubul Skin. Pe 16 ianuarie 2009, Gelu Corduneanu şi Dan Marius Mancaş au intrat în club şi l-au atacat pe Cătălin Costea, fost Băcăuanu, un duşman al clanului Corduneanu. În seara respectivă, Corduneanu ar fi tras cu două pistoale cu bile de cauciuc. Judecătoria Iaşi i-a condamnat pe cei doi cu executare. Corduneanu a primit trei ani, iar Mancaş, doi ani şi două luni. Decizia definitivă a fost însă dată de Curtea de Apel Iaşi pe 16 aprilie, ambele pedepse fiind suspendate.

După ce au ascultat telefonic cum interlopii se lăudau că-i pot cumpăra pe judecătorii ieşeni, procurorii din Bucureşti au trimis dosarul la Iaşi, acesta fiindu-i repartizat lui Emilian Eva. Ulterior, au fost dispuse mai multe interceptări telefonice. Printre cei ale căror telefoane au fost ascultate se numără, pe lângă judecătorii-martori, şi avocatul Tudor Alexandru Bernic, procurorul-suspendat Radu Moisescu sau omul de afaceri Lucian Apostol.

Tiberiu Cristodorescu, Gelu Corduneanu şi Gheorghe Clapon au fost reţinuţi pe 12 iulie de către DNA Iaşi, apoi ei fiind arestaţi pentru 29 de zile. Pe lista persoanelor cercetate se află şi omul de afaceri Ştefan Eţcu, nepotul fostului subprefect al Iaşului Vasile Eţcu. De asemenea, în acest dosar mai sunt cercetaţi pentru favorizarea infractorului şi Costel Corduneanu şi Vasile Călin. Soţia lui Gheorghe Clapon, Tatiana, este şi ea cercetată pentru spălare de bani şi mărturie mincinoasă.

Comentarii