Avocatul Toni Baltag, autor a două cărţi scrise după gratii, iese din penitenciar

joi, 28 ianuarie 2016, 02:57
2 MIN
 Avocatul Toni Baltag, autor a două cărţi scrise după gratii, iese din penitenciar

Decizia a fost luată ieri. El a fost condamnat în dosarul „Mită la prefect“.

Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis ieri să îl elibereze din penitenciar pe avocatul ieşean Toni Baltag, încarcarat în vara anului 2014 în dosarul „Mită la prefect“. Decizia a fost luată după ce, la finele anului trecut, Judecătoria a admis eliberarea condiţionată a lui Baltag. Acesta a demonstrat că a scris două cărţi în detenţie şi că a şi muncit în penitenciar.

Avocatul Toni Baltag era unul dintre cei mai reputaţi avocaţi din Iaşi înainte de a fi condamnat în dosarul „Mită la prefect“. Acesta a scris din Penitenciarul Vaslui două lucrări din domeniul în care el activează: „Implicaţii de drept penal şi drept procesual penal în materia traficului de droguri“ şi „Răpirea internaţională de copii – abordare teoretică şi practică din perspectică Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980, a Regulamentului (CE) nr 2201/2003 şi a Legii nr. 369/2004“.

„Din câte ştiu, dl avocat Baltag Toni va fi eliberat condiţionat mâine (astăzi, n.r.), după executarea unei fracţii din pedeapsa totală de trei ani de închisoare, pedeapsă ce se va considera integral executată, conform legii, doar dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea celor trei ani nu este săvârşită o nouă infracţiune. După acest moment, va mai curge un termen de doi ani – pedeapsa complementară a interdicţiei de a profesa ca avocat, aplicată tot de instanţa de judecată. Abia în urma executării pedepsei complementare, Consiliul Baroului pe care îl conduc va putea examina necesitatea aplicării unei sancţiuni disciplinare“, spune Marius Striblea, decanul Baroului de Avocaţi Iaşi.

Toni Baltag a fost condamnat la trei ani de închisoare în vara anului 2014. Suspiciuni asupra condamnării lui Baltag au existat încă din momentul încarcerării acestuia, întrucât el fusese achitat de prima instanţă. A fost condamnat după ce judecătorii au concluzionat că ar fi intermediat mita pe care fostul prefect Radu Prisăcaru a cerut-o de la soţii Forna pentru a retroceda o suprafaţă de teren limitrofă Iaşului.

Comentarii