Azi începe bac-ul de toamnă. În ce zile vor fi susținute probele

luni, 21 august 2017, 01:57
2 MIN
 Azi începe bac-ul de toamnă. În ce zile vor fi susținute probele

Începând de astăzi, încep probele examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă. Astfel, elevii ieşeni care nu au susţinut examenul de bacalaureat în prima sesiune, elevii corigenţi sau cei care nu au luat bacalaureatul în anii trecuţi mai au încă o şansă.

La nivelul judeţului Iaşi, pentru sesiunea care începe astăzi, s-au înscris 1.173 de candidaţi, dintre care 335 provin din rândul corigenţilor, iar 838 fac parte din rândul celor care nu au promovat în prima sesiune sau în sesiunile anterioare.

Prima probă a examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, se va desfăşura astăzi, pe data de 21 august. Elevii vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română. Astfel, această sesiune de bacalaureat nu mai începe cu probele oral sau de aptitudini, ci cu cele scrise.

Mâine, pe data de 22 august, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar pentru data de 23 august elevii urmează să susţină Proba obligatorie a profilului, examen scris.

Joi, pe data de 24 august, absolvenţii de liceu vor susţine Proba la alegere a profilului şi specializării.

Probele de competenţe urmează să se desfăşoare de pe data de 25 august. Astfel, pe 25 şi 26 şi 27 august este programată Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, iar pentru data de 28 august este stabilită desfăşurarea Evaluării competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă.

În zilele de 29 şi 30 august, elevii urmează să susţină Evaluarea competenţelor digitale, iar pe 30 şi 31 august se va desfăşura Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de comunicare internaţională.

Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă urmează să afle rezultatele pe data de 1 septembrie, acestea urmând să fie afişate până la ora 16.00, elevii şi părinţii acestora având posibilitatea să depună contestaţii în aceiaşi zi, până la ora 20.00.

Eventualele contestaţii vor fi rezolvate în perioada 2-5 septembrie, rezultatele finale urmând să fie afişate pe 6 septembrie. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media la probele scrise trebuie să fie cel puţin 6.

Candidaţii care fraudează sau încearcă să fraudeze examenul de bacalaureat vor fi eliminaţi din examen, fără a mai putea să participe la următoarele proble, dar şi fără posibilitatea de a li se recunoaşte, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării, inclusiv la cele de evaluare a competenţelor. De asemenea, candidaţii eliminaţi nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Prin urmare, cei eliminaţi acum vor putea susţine examenul abia în 2019.

Comentarii