Azi, ultima zi de examen la bacalaureat. Cei mai mulţi elevi dau proba la engleză

vineri, 30 august 2013, 01:50
2 MIN
 Azi, ultima zi de examen la bacalaureat. Cei mai mulţi elevi dau proba la engleză

5 la 1: Scorul cu care engleza a „bătut“ franceza: acesta este raportul dintre numărul absolvenţilor de liceu care au preferat engleza şi cei care au preferat franceza pentru proba de comunicare în limbă străină de la bacalaureat.

1.652 de candidaţi vor susţine astăzi proba la alegere a specializării, examen cu care se încheie sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Rezultatele la probele de evaluare a competenţelelor au fost făcute publice în cursul acestei săptămâni, în timp ce notele la probele scrise vor fi afişate, după calendarul stabilit de MEN, în ziua de 2 septembrie.

Conform unei statistici a Inspectoratului Şcolar Judeţean, dintre cei 603 de elevi prezenţi la evaluarea competenţelor de comunicare în limba română, doar 177 au fost desemnaţi utilizatori experimentaţi. Cei mai mulţi – 276 la număr – au fost consideraţi „avansaţi“, iar 150 utilizează limba română doar la nivel mediu. La proba de competenţe digitale au fost înscrişi 698 de tineri, dar 92 au absentat. 228 de elevi sunt utilizatori începători în ceea ce priveşte calculatoarele, 231 – medii, 103 – avansaţi şi doar 24 sunt experimentaţi. 20 de concurenţi nu au primit niciun calificativ, întrucât nu au fost capabili să obţină cel puţin 10 puncte la probă. La proba de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională s-au înregistrat cei mai mulţi absenţi: 122 din 714 înscrişi. Majoritatea a obţinut calificativul A2, conform Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine (A1, A2, B1 sau B2), pentru fiecare din cele 5 competenţe evaluate: înţelegere a unui text audiat, înţelegere a unui text citit, producere a unui mesaj scris, producere a unui mesaj oral şi interacţiune orală. Cel mai bun calificativ care poate fi obţinut este B2. La fel ca în sesiunea din vară a bacalaureatului, engleza este cea mai solicitată limbă (587 candidaţi), urmată de franceză (120). Cinci tineri au susţinut proba la italiană, unul la germană şi unul la rusă.

Comentarii