De Business

Punem punctul pe știi

Bacşişul mai are câteva zile şi intră în legalitate!

miercuri, 06 mai 2015, 01:50
5 MIN
 Bacşişul mai are câteva zile şi intră în legalitate!

Firmele ai căror angajaţi primesc bani în plus pentru serviciile prestate faţă de costurile oficiale mai au câteva zile să pună în funcţiune procedee prin care vor fiscaliza bacşişul lăsat de clienţi.

Patronii unităţilor de alimentaţie publică din Iaşi şi taximetriştii mai au doar două zile pentru a pune în funcţiune eliberarea de bonuri fiscale pentru bacşişul lăsat de clienţi. Dacă la restaurante sau baruri soluţia poate fi găsită mai uşor deoarece se folosesc case fiscale mai performante, taximetriştilor le este imposibil să elibereze bon fiscal pentru „tipsul” lăsat de clienţi. Potrivit OUG nr.8/2015, publicată în Monitorul Oficial din 28 aprilie, în termen de 10 zile de la comunicarea oficială toţi operatorii economici trebuie să poată să ofere bon fiscal atât pentru produsul livrat sau serviciul prestat, cât şi pentru bacşişul lăsar de client. Totodată, modificarea legislativă prevede şi ca fiecare operator economic vizat să folosească un registru nominal în care la începutul zilei de lucru fiecare angajat să noteze banii personali pe care îi deţine în acel moment, ca în cazul unui control al inspectorilor Antifraudă să poată fi diferenţiate sumele încasate ca bacşiş de banii personali ai angajatului.

 
 
Documentele nu sunt gata încă
 
 
De asemenea, operatorii economici pot decide dacă bacşişul rămâne la angajaţi sau intră tot în contabilitatea firmei, acest lucru fiind specificat într-un regulament de ordine interioară, publicat lângă casa fiscală. „Bacşişul este definit ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. De asemenea, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaţilor se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile”, a explicat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Iaşi. Potrivit reprezentantei DGRFP, modelul, conţinutul registrului de bani personali şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal vor fi aprobate de ministrul de finanţe până pe 8 mai, până la aceeaşi dată urmând să intre în vigoare şi dispoziţiile referitoare la stabilirea amenzilor şi sancţionarea contravenienţilor.
 
 
Taximetriştii nu prea au soluţii
 
 
Reporterii „Ziarul de Iaşi” au testat, ieri, două terase cunoscute din Iaşi, la Mamma Mia şi Vânătorul, însă doar la restaurantul din Copou a fost eliberat bon fiscal pentru bacşişul lăsat ospătarului. Problema cea mai gravă o vor avea însă taximetriştii, cărora în acest moment le este imposibil să elibereze bon fiscal la bacşiş. Fostul şef al Camerei Taximetriştilor, Mircea Manolache, care este şi patron al firmei de taximetrie Parma, spune că acest impozit îi va dezavantaja pe taximetrişti, dar că tarifele locale nu vor fi afectate. „Chiar nu ştiu ce soluţie se va găsi, pentru că acum avem un aparat, creat în 2003, care nu permite decât eliberarea unui bon fiscal aferent kilometrilor parcurşi. Se pot schimba unul, două, trei tarife, dar nu se poate tehnic şi pentru bon fiscal. În Iaşi există autorizaţii pentru aproximativ 1700 de taximetre, eu am 150, când să rezolvăm această problemă aşa rapid? Ştiu că se lucrează la unele firme pentru crearea unui soft şi a unei case de marcat noi pe care le vom achiziţiona, pe firmă sau fiecare şofer în parte, vom vedea, dar asta nu se poate imediat. La chelneri e mai uşor, au case de marcat noi, au tastaturi, pot elibera bon oricând şi pentru orice sumă. Chiar dacă va trebui să suportăm noi costurile, tarifele din oraş nu vor fi afectate. Asta face statul, îţi cere şi aia şi cealaltă, dar să subvenţioneze sau să te ajute nu vrea”, a explicat Mircea Manolache.
 
 
Ministrul Finanţelor s-a răzgândit în privinţa bacşişului la pizzerie
 
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a revenit asupa declaraţiei de luni privind obligaţia cumpărătorului de pizza de a merge la furnizor pentru a da bacşiş, precizând, marţi, că obligaţia de a declara bacşişul îí revine curierului, dar fără detalii legate de cum va primi clientul bonul fiscal. Ministrul declarase luni că persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal. "Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?", răspunsese Teodorovici, întrebat de presă cum este fiscalizat bacişul dat celor care livrează pizza. Solicitat din nou, marţi, de presă să explice această situaţie, Teodorovici a spus de această dată că este obligaţia curierului de a declara bacşişul şi a-l înregistra în casa de marcat. "Cel care primeşte acasă pizza respectivă nu trebuie să meargă el mai departe cu cel care i-a livrat pizza, pentru a se convinge că pe bonul de casă va fi bătut bacşişul. Cel care livrează acel aliment, dacă primeşte o astfel de sumă, la momentul la care ajunge la sediu, atunci are această obligaţie legală să tasteze pe casa de marcat suma ca şi bacşiş", a arătat Teodorovici.

 

 

 

Comentarii