Barajul de pe Valea Oii, care poate ameninţa Iaşul, va fi consolidat

miercuri, 11 noiembrie 2015, 02:57
2 MIN
 Barajul de pe Valea Oii, care poate ameninţa Iaşul, va fi consolidat

Iaşul va fi „blindat“ împotriva inundaţiilor. Administraţia Bazinală a Apelor Prut-Bârlad va demara lucrări de consolidare a barajului de pe pârâul Valea Oii, pe raza satului Sârca. 

Dată în folosinţă în 1984, acumularea a fost realizată pentru a împedica viiturile care ar putea afecta Iaşul, putând prelua 3 milioane mc de apă în cazul ruperii iazurilor din amonte. Acumularea asigură protecţia obiectivelor situate în aval, respectiv DE 583, 28 de gospodării din Sârca şi 3.000 ha de terenuri agricole situate în lunca Bahluiului. Acumularea asi­gură şi apa necesară pentru irigarea a 400 ha şi funcţionarea unei exploataţii piscicole de 28 ha.

Lucrările de reabilitare a acumulării presupun refacerea profilului barajului şi aşternerea unui strat de balast pe coronament, pentru a permite circulaţia vehiculelor de intervenţie. Va fi refăcut parapetul de beton pe o suprafaţă de 250 mp, va fi refăcută instalaţia electrică şi se vor înlocui dalele deteriorate. Vor fi înlocuite două stavile şi vanele de pe aducţiunea de apă, iar turnul de manevră şi pasarela de acces la acesta vor fi refăcute. Lacul va fi golit de apă pentru a permite decolmatarea albiei pârâului Valea Oii şi lucrările de înlocuire a plăcilor de beton. Lucrările vor viza şi repararea cantonului de exploatare şi a anexelor acestuia. De asemenea, va fi automatizat sistemul informatic al complexului.

Lucrările de consolidare a barajului vor dura doi ani, valoarea estimată a acestora ridicându-se la 2,96 milioane lei. Pentru desemnarea unui constructor, ABA Prut-Bârlad va organiza o licitaţie pe 19 noiembrie.

Comentarii