48 de ore de viaţă transformate de medici în ani, cu bisturiul

Bărbat salvat după ce cancerul pusese stăpânire pe pancreas, ficat, colon, intestine şi stomac

miercuri, 04 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Bărbat salvat după ce cancerul pusese stăpânire pe pancreas, ficat, colon, intestine şi stomac

Operaţia care a durat 9 ore, una extrem de complexă, a avut loc la Spitalul CFR. Medicii de aici spun că de ani de zile nu a mai fost operat un cancer asemănător ca amploare

Un bărbat în vârstă de 56 de ani, tată a trei copii, cu o boală care-i atacase aproape întreg corpul, a fost salvat de medicii ieşeni. Bărbatul a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu temperatură şi icter, iar la scurt timp starea i s-a agravat foarte tare. Cadrele medicale au constatat atunci, în urma mai multor investigaţii, că suferă de cancer de pancreas, iar maladia se extinsese deja în corp. Pe lângă cancer, ieşeanul avea şi insuficienţă hepato-renală acută, peritonită, dar şi trei abcese în abdomen, pe care de-a lungul anilor le-a neglijat.

O chestiune de ore

Pacientul a fost transferat la Spitalul „Căi Ferate“, iar medicii au intrat urgent în sala de operaţie. Doar 48 de ore mai avea ieşeanul de trăit dacă nu era supus unor intervenţii chirurgicale de mare amploare. „Starea pacientului era critică. Am operat un cancer sever, extins la pancreas, colon, ficat, intestinul subţire şi stomac. Aproape toate organele erau afectate şi atinse puţin de cancer. Pancreasul are cap, corp şi coadă. Tot capul avea cancer, iar boala se extinsese deja către corpul pancreasului, prinzând, de asemenea, şi ficatul“, a declarat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CFR şi medicul chirurg care l-a operat pe bărbat. Nouă ore a durat operaţia, timp în care medicul chirurg şi cei doi rezidenţi au scos o parte din pancreas, din intestinul subţire, din splină, din colon, jumătate din canalul coledoc (n.r. – canalul excretor principal al pancreasului) şi jumătate din stomac. Câte puţin din fiecare organ bolnav. „După ce s-a finalizat extirparea zonelor afectate, acestea au fost refăcute, iar starea pacientului este stabilă“, a adăugat medicul chirurg. Potrivit acestuia, o intervenţie atât de complicată, un cancer atât de extins nu s-a mai operat în ultimii doi ani la Spitalul CFR.

Ce spun medicii

„Cazurile de acest gen sunt rare. De obicei, se ajunge într-o situaţie atât de gravă, când intervenţia chirurgicală de urgenţă mai este singura şansă de supravieţuire pe care o are bolnavul, atunci când pacientul nu se prezintă la timp la medic şi stă acasă, chiar dacă are dureri. A fost dificit şi pentru că bărbatul avea trei abcese în abdomen, pe care nu le-a tratat aşa cum trebuia, dar şi o peritonită neglijată, fiind şi cu insuficienţă renală acută. Operaţia a fost făcută pe ultima sută de metri, iar dacă pacientul nu venea acum, nu ar fi trăit mai mult de două zile“, a adăugat dr. Glod. Prognosticul postoperatoriu al bărbatului este favorabil, chiar dacă organele acestuia abia mai rezistau, atunci când a ajuns la spital. Peste opt zile, ieşeanul va fi externat, dar nu va mai avea voie să facă de efort fizic aproape deloc. „I se va recomanda repausul, pentru că este riscant să facă efort, mai ales câteva luni după operaţie. Ceea ce a avut el, acel cancer extins, reprezintă un caz complicat şi este o minune că a trăit. De asemenea, ne bucurăm că operaţia a fost una reuşită“, a precizat dr. Mihai Glod. 
 

Comentarii