Bărbaţii îşi asumă riscuri prosteşti mai mult decât femeile. Studiu

luni, 22 decembrie 2014, 14:45
2 MIN
 Bărbaţii îşi asumă riscuri prosteşti mai mult decât femeile. Studiu

Bărbaţii au tendinţa de a-şi asuma mai multe riscuri decât femeile, în general, dar, totodată, şi de a fi în faţa acestora la capitolul “asumarea unor riscuri prosteşti”, susţin cercetători din Marea Britanie, care ne arată, printr-un studiu recent citat de publicaţia Live Science, că majoritatea câştigătorilor premiilor Darwin este formată din bărbaţi.

Pentru a câştiga un premiu Darwin (o distincţie marcată de umor negru, în vigoare de peste 20 de ani), o persoană trebuie să moară într-un mod extrem de stupid şi, prin moartea sa, să protejeze genele umanităţii şi să îmbunătăţească şansele speciei la supravieţuire pe termen lung. Iată un astfel de exemplu, citat de studiu: un terorist a scris o scrisoare care conţinea explozibil, dar nu a pus suficiente timbre pe ea, astfel că scrisoarea a fost returnată expeditorului (teroristului); acesta a deschis-o, fără să stea prea mult pe gânduri. Urmarea este previzibilă, scrie totb.ro.

Cercetătorii britanici au analizat arhiva premiilor Darwin pentru a verifica ipoteza numită de ei “teoria masculului idiot”: au vrut să vadă dacă există o tendinţă mai ridicată a bărbaţilor în a-şi asuma riscuri stupide. Au citit poveştile tuturor nominalizaţilor la aceste premii, din 1995 până în 2014, notând genul fiecărei persoane care a câştigat, în fiecare an. 332 de cazuri (confirmate de comitetul de acordare a premiilor ca fiind veridice) au fost studiate, din care 14 cazuri au fost excluse (era vorba de decesele unor cupluri de aventurieri). Din totalul rămas, de 318 cazuri, numai 36 dintre câştigători sunt femei. Ceilalţi 282 de câştigători sunt bărbaţi – adică 88,7%. Aceasta susţine “teoria” lansată de cercetători, conform căreia “bărbaţii sunt idioţi şi fac lucruri stupide”.

Studiul (fie el şi unul “relaxat”, publicat într-o ediţie specială de Crăciun a publicaţiei British Medical Journal) poate contribui la explicarea altor diferenţe de gen remarcate de alte cercetări, între bărbaţi şi femei: rata mortalităţii în accidente de maşină (bărbaţii sunt mai des victime ale acestora), internările la urgenţă cu accidentări diverse şi comportamente bazate pe căutarea adrenalinei în riscuri. Bărbaţii sunt mai predispuşi la a alege şi practica sporturi extreme, riscante ori ocupaţii periculoase, conchide studiul; pe de altă parte, mai spune acesta, există şi posibilitatea ca numărul înregistrat al cazurilor de femei care să “merite” un premiu Darwin să fie mai mic decât cel real, din cauza lipsei de raportare. Un alt factor care ar putea contribui la comportamentul mai mult orientat înspre risc ce atrage după sine un premiu Darwin ar fi consumul de alcool, care poate avea efecte variate asupra bărbaţilor şi îi poate împinge spre acţiune stupide, riscante, cu potenţial letal, mai spun cercetătorii britanici.

Comentarii