Bătaie de joc pentru ieşenii cu handicap: rampele pentru cărucioarele lor, puţine şi abrupte

sâmbătă, 30 august 2014, 01:53
2 MIN
 Bătaie de joc pentru ieşenii cu handicap: rampele pentru cărucioarele lor, puţine şi abrupte

Legislaţia în domeniu este încălcată chiar şi de instituţiile publice, care ar trebui să fie primele care o aplică.

Legislaţia privind protecţia persoanelor cu handicap este încălcată tocmai de instituţiile publice care ar trebui să fie primele ce o aplică. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) au precizat că, pentru majoritatea şcolilor, a instituţiilor publice şi operatorilor de transport controlaţi, aplicarea legii s-a dovedit opţională.

„Foarte multe instituţii nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu handicap şi nici de celelalte facilităţi impuse de lege. În general se invocă fie faptul că instituţia funcţionează într-o clădire de patrimoniu, care nu poate fi modificată, fie lipsa fondurilor“, a declarat directorul AJPIS, Costel Grojdea.

Prevederile legale privitoare la accesibilitatea pentru persoanele cu handicap trebuiau aplicate până la sfârşitul anului 2010. Aceasta însemna că trebuiau amenajate rampe de acces, toalete speciale şi angajaţi interpreţi mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz. Inspectorii AJPIS au făcut controale la 94 de entităţi, respectiv 74 de şcoli, 11 instituţii publice, şase firme de taxi şi trei operatori de transport public. Din cele 74 de şcoli verificate, 8 nu aveau amenajată rampa de acces, iar în cazul altor 19 aceasta era neconformă, fiind prea înclinată sau neavând amenajată o platformă corespunzătoare la intrare. Grupuri sanitare adaptate pentru persoane cu handicap există în doar 9 şcoli.

Dintre instituţiile publice, doar Direcţia Locală de Evidenţă a Populaţiei dispune de o toaletă adaptată. Aceasta însă pentru că instituţia funcţionează în Iulius Mall, iar persoanele cu handicap pot folosi toaleta complexului. Majoritatea şcolilor dispun de mobilier adaptat pentru elevii aflaţi în scaun cu rotile, dar în numai două şcoli traseele pentru persoanele cu handicap sunt marcate corespunzător. Reprezentanţii AJPIS au precizat totuşi că doar 30 de elevi din cei 582 de copii cu handicap locomotor frecventează şcolile de masă, majoritatea urmând cursurile în şcolile speciale, care dispun de amenajările necesare.

Nici folosirea mijloacelor de transport nu este la îndemână pentru persoanele cu handicap. Astfel, din 405 mijloace de transport public verificate, doar 183 dispun de rampă de acces. Mai mult, dintre acestea, doar 70 sunt şi funcţionale. Din 740 de taxiuri inspectate, unul singur era amenajat pentru a putea transporta o persoană în scaun cu rotile. „Din păcate, pe acest domeniu este încă mult de lucru. Şi noi am avut probleme pe linia accesibilizării pentru persoanele cu handicap. Am cerut îndrumări şi le aplicăm, astfel încât instituţia să se poată afla în serviciul tuturor cetăţenilor“, a spus subprefectul Bogdan Abalaşi.

 

Comentarii