Bătaie de joc! Reglări de conturi la vârful Primăriei pe spatele ieşenilor

vineri, 16 octombrie 2015, 02:02
6 MIN
 Bătaie de joc! Reglări de conturi la vârful Primăriei pe spatele ieşenilor

„Sforarul şef“ al Primăriei, directorul de proiecte Cosmin Coman, care este în acelaşi timp şi principalul colaborator al primarului suspendat Gheorghe Nichita, a fost dat ieri afară din instituţie de primarul interimar Mihai Chirica. Duşmănia dintre cei doi era cunoscută de mult, dar ieri a răbufnit, după ce s-a aflat că artistul britanic James Arthur nu va mai veni la concertul ce urma să aibă loc peste câteva ore, aseară. Asta după ce Chirica dăduse declaraţii detaliate privind concertul acestuia până în ultima clipă. Cum a ajuns ca tocmai primarul oraşului să fie lăsat în „offside“ chiar de principalul om ce trebuia să-l informeze? Mai multe indicii arată că totul pare a fi „pus cu mâna“, în defavoarea lui Chirica. Nu este însă scuzabilă postura acestuia de habarnist în fruntea insituţiei. Este inadmisibil ca răfuielile personale ale personajelor importante din Primărie să se poarte pe spinarea ieşenilor, fie ei copii îndrăgostiţi de muzica unui star britanic adolescentin ori oameni maturi care le plătesc salariile edililor.

Cel mai apropiat colaborator al primarului suspendat Gheorghe Nichita a fost dat afară cu scandal din Primărie de edilul interimar Mihai Chirica. Cosmin Coman, director Direcţia Dezvoltare şi Proiecte Europene, a fost identificat de Chirica drept principalul vi­novat pentru eşecul municipalităţii în a-l aduce pe artistul britanic James Arthur la concertul de încheiere a „Sărbătorilor Ia­şului“ de aseară. Însă Coman nu este singurul apropiat al lui Ni­chita care a părăsit primăria în perioada mai – octombrie 2015. Pe listă se mai află încă cinci persoane, patru dintre acestea fiind foşti şefi de servicii sau birouri, iar alţi doi, care sunt angajaţi în funcţii cheie, au intrat în vizorul lui Chirica.

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în premieră lista celor care au părăsit instituţia în ulti­mele luni. Princi­palul numitor co­mun al celor care au plecat pare a fi apropierea faţă de primarul suspendat. Surse din cadrul municipalităţii spun că numărul celor care vor pleca din primărie va creşte în următoarea perioadă.

Adus de Nichita în 2005

Primarul interimar Mihai Chi­rica a anunţat ieri, cu doar câteva ore înainte de concertul din faţa Palatului Culturii, că principalul nume care urma să fie prezent pe scenă nu va mai ajunge la Iaşi. Chirica a susţinut că a aflat în dimineaţa zilei că nu a fost semnat un contract cu artistul, o astfel de responsabilitate fiind atribuită lui Coman. Cu toate că, iniţial, Co­man a avut o scurtă discuţie cu reporterii pe holurile primăriei în care i-a asigurat pe aceştia că va aduce lămuriri privind conce­dierea sa, acesta nu a mai răspuns ulterior la apelurile telefonice. „Mă voi întoarce la ApaVital“, a fost singurul comentariu al lui Coman.

El a fost adus în Primărie de către Nichita, prin detaşare de la ApaVital, în ianuarie 2005, iar principala lui atribuţie, în ultimii ani, a constat în gestionarea pro­iec­telor europene. Însă, anual, s-a ocupat şi de concertul tradiţional din 15 octombrie, şi nu este la prima gafă. Anul trecut, Coman a susţinut până în ultima clipă că Tudor Chirilă va cânta la Iaşi, cu toate că artistul a infirmat categoric că nu va participa la concert.

„Eu personal nu i-am fost şef, şi prin urmare nu mă pot pronunţa asupra dumnealui, dar, probabil că nu reuşeşte să lucreze decât într-o anumită echipă, dacă în echipă cu mine nu se poate lucra, asta e, dacă eu nu trebuie să plec, trebuie să plece cealaltă parte, şi se întâmplă astăzi“, a spus Chirica, întrebat dacă este mulţumit de activitatea lui Coman în managementul proiectelor eu­ropene.

Chirica a adăugat că-şi va asuma el atribuţiile pe care le avea Coman în materie de pro­iecte. „Eu voi prelua personal toate sarcinile, mă veţi vedea din nou aruncat în milioane de hârtii, nicio problemă, sunt obişnuit, ştiu să muncesc (…) Cine nu vrea să muncească în Primărie să-şi caute altă instituţie, mai bună, poate mai primitoare, dar aici nu“, a mai declarat edilul.

Referindu-se la decizia de a-l concedia pe Coman, Chirica a precizat că a aflat că James Arthur nu va ajunge la Iaşi în dimineaţa zilei de joi, când a vrut să programeze o conferinţă de presă cu artistul britanic. „Am aflat cu stupoare că ar putea să nu vină. Am pus mâna pe telefon şi am sunat în Marea Britanie la impresarii lui, şi mi s-a spus că nu poate să vină, că nici ei nu înţeleg de ce au tri­mis contracte la vreo trei persoane, şi nu au ajuns la nimeni, iar el vine doar dacă are contract“, a menţionat Chirica. De remarcat că, cu toate că au existat zvonuri încă din luna iulie despre o posibilă plecare a lui Coman, Chirica i-a prelungit acestuia detaşarea în data de 5 octombrie. „Mâine (astăzi, n.r.) voi informa ApaVital că detaşarea încetea­ză“, a precizat Chirica.

James Arthur nu a fost singură „victimă“ din 2015 a lui Coman. Încă de marţi, un alt artist, Mădălina Lefter, din Iaşi, anunţase că nu va mai participa la concert. Ea a scris pe o reţea de socializare că a luat această decizie „din cauza unor in­conveniente cu Primăria Iaşi“. Cu toate acestea, la conferinţa de presă de ieri, Chirica a susţinut că nu ştia de decizia artistului ieşean. Potrivit unor surse, principala cauză a absenţei Mădălinei Lefter a avut la bază, de asemenea, o co­municare deficitară din partea lui Coman.

Lista celor care au plecat din Primărie

După alegerea lui Chirica în funcţia de primar interimar, în unele direcţii şi servicii au avut loc o serie de schimbări. Prima modificare a venit în luna iunie şi a constat în izolarea Adinei Sam­son la etajul doi al clădirii, în contextul în care aceasta avea biroul perete în perete cu cel al primarului suspendat Gheorghe Nichita. Ulterior, în iulie, Samson şi-a dat demisia din funcţia de şef al Serviciului Managementul Calită­ţii şi a părăsit instituţia.

La scurt timp s-au petrecut alte două ple­cări: Lili Damian şi Laura But­nariu. Prima lucra în cadrul Ser­viciului Cabinet Primar, iar a doua era şefa Biroului de comunicare în cadrul aceluiaşi serviciu. „Nu vreau să fac nicio declara­ţie, tot ce pot să vă spun e că nu s-a făcut niciun fel de presiune asupra mea“, a declarat ieri Lili Damian. Ea lucrează în prezent la Administraţia Bazinală Prut-Bâr­lad. „Nu au fost presiuni, a fost o decizie de comun acord, aşa s-a întâmplat. Eu sunt plecată la Bucureşti“, a comentat, la rândul ei, Butnariu, fostă angajată căreia Chirica a refuzat să-i prelungeas­că detaşarea în urmă cu circa trei luni.

Alţi doi şefi care au plecat din primărie sunt Virgil Stărică, şef Serviciu Resurse Umane, şi Vlad Ciobanu, şef Serviciu Cabi­net Primar. Aceştia nu mai lu­crează în primărie din septembrie şi, respectiv, octombrie. „Nu fac niciun fel de comentariu“, a spus Stărică, întrebat despre motivele plecării sale din instituţie. El ocu­pă în prezent funcţia de secretar la Consiliul Local Ţigănaşi. „Sub ni­cio formă nu am să comentez plecarea mea“, a declarat, la rândul lui, Ciobanu. El a adăugat că activează în mediul privat.

Pe picior de plecare din instituţie este şi arhitectul şef al oraşului, Tudor Vericeanu. Chirica i-a cerut acestuia demisia încă de acum peste trei luni, reproşându-i proasta gestionare a proiectului de actualizare a Planului Urbanistic Ge­neral. Deocamdată, Vericeanu face obiectul unei verificări disciplinare.

Alte tensiuni au fost în cazul se­cre­tarului Consiliului Local, Denisa Io­naşcu. În urmă cu două luni, consilierul local Că­tălin Bulgariu, un apropiat al lui Chirica, a criticat-o dur în plen pe Ionaşcu. La vremea respectivă, Bulgariu declara vehement că îi va cere demisia lui Ionaşcu în fiecare şedinţă de CL, dar criticile la adresa acesteia s-au oprit, ulterior, brusc.

Pe listă poate fi inclusă şi Izabela Toderică, fosta secretară a primarului suspendat, şi care a fost mutată în cadrul unui alt birou al municipalităţii (Eveni­men­te Spe­ciale).

Toţi cei care au plecat din primărie sau au avut probleme cu actualii şefi din instituţie au un numitor comun: au a­vut sau au în conti­nuare legături strânse cu primarul suspendat Gheorghe Nichita.

Comentarii