Bătălia pentru Aeroport: vor fi pedepsiţi cei ce fac treabă bună?

Liberalii ieşeni contraatacă în ofensiva PSD pentru preluarea conducerii aerogării.

vineri, 19 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Bătălia pentru Aeroport: vor fi pedepsiţi cei ce fac treabă bună?

„O zi odioasă pentru judeţul nostru“ – este descrierea pe care deputatul PNL Marius Bodea a făcut-o zilei de alaltăieri, când consilierii judeţeni au votat dema­rarea procedurii de selecţie pentru toate cele şapte mandate de membri ai Con­siliului de Administraţie de la RA Ae­roportul. Reamintim că, miercuri, după dezbateri aprinse şi schimburi tăioase de replici, consilierii liberali au părăsit sala de şedinţe a CJ în momentul votului pe proiectul de hotărâre privind „aprobarea unor documente întocmite în vederea selecţiei membrilor Consiliului de ad­ministraţie al RA Aeroportul“.

Ei au acuzat că documentele respective au fost făcute în mod defectuos, că evaluarea celor cinci membri (câţi sunt acum în CA, după plecarea lui Marius Bodea şi a lui Marius Ostaficiuc) a fost făcută deja şi că selecţia ar trebui să fie făcută doar pentru stabilirea ocupanţilor celor două locuri vacante. De cealaltă parte, documentaţia CJ invocă o hotărâre de guvern (722 din 2016) pentru a justifica schimbarea regulilor jocului, stabilite cu trei luni în urmă într-o altă şedinţă a CJ. Mai mult, într-un comunicat difuzat aseară, CJ susţine că „a solicitat RA Ae­roportul Iaşi sprijin în derularea procedurilor de selecţie a   membrilor Consiliu­lui de Administraţie“ şi că a primit pro­puneri de care „a luat act şi a ţinut cont“.

„Acesta este al doilea asalt declanşat de preşedintele CJ, Ma­ricel Popa, asupra aeroportului“, a spus Bodea, amintind că primul a fost valul de controale declanşat anul trecut. Fostul director al aeroportului a insistat că „acest obiectiv de investiţii fundamental pentru judeţul Iaşi trebuie să aibă un management performant, selectat pe criterii oneste şi transparente“. Or, afirmă Bodea, referindu-se la procesul de selecţie stabilit „nelegal“, dacă se porneşte la drum cu încălcarea flagrantă a legii, atunci tot parcursul va fi „viciat“. Legea la care face apel Marius Bodea, invocată şi de consilierii liberali în şedinţa CJ de alaltăieri, este 111/2016. La articolul 8 se precizează că „Mandatul membrilor consiliului de administraţie poate fi reînnoit ca urmare a unui proces de evaluare, dacă prin actul de înfiinţare nu se dispune altfel“.

„Cât priveşte criteriile menţionate în HG 722, acestea sunt generale şi nu se referă la aviaţie. Mai mult, acestea trebuiau stabilite Ce rost are să înlocuieşti o echipă care a performat?“ a întrebat Bo­dea, amintind de profitul de 1,5 milioane de euro înregistrat anul trecut de RA Aeroportul. Liderul liberal a spus că va reclama la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor adoptarea procedurii de se­lecţie a membrilor Consiliului de Ad­ministraţie al aeroportului, precum şi audierea celor care au votat alaltăieri hotărârea „în orb“. Pe lângă sesizarea Corpului de Control al primului-ministru, Marius Bodea a mai spus că hotărârea va fi contestată şi în instanţa de contencios administrativ, fie prin Instituţia prefectului, fie printr-o acţiune a consilierilor li­berali, primul obiectiv fiind îngheţarea procesului de selecţie.  

Comentarii