De Business

Punem punctul pe știi

Blestem la o mare companie din Iaşi

vineri, 11 martie 2016, 02:50
4 MIN
 Blestem la o mare companie din Iaşi

A şasea echipă de administratori judiciari de la Fortus SA s-a retras invocând un conflict de interese. In locul lor, judecătorii au numit provizoriu BDO Business Restructuring SPRL.

 

Combinatul Fortus pare blestemat în încercarea de a găsi un administrator judiciar capabil să rezolve problemele care apasă tot mai greu pe umerii salariaţilor şi creditorilor societăţii. Deşi abia numită să administreze societatea, echipa de practicieni în insolvenţă formată din SMDA Mureş Insolvency şi ZRP Insolvency Bucureşti, a şasea din istoria combinatului, s-a destrămat. Pe data de 4 martie, la constatarea acţionarului majoritar de la Fortus, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, practicianul ZRP Insolvency a transmis o cerere judecătorului sindic de la Târgu Mureş pentru a ieşi din consorţiu pe motive de incompatibilitate.

 
Administrator provizoriu
 
Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, reprezentanţii ZRP Insolvency îşi oferă serviciile de avocatură unei companii care are de recuperat bani de la firma bucureşteană Metalexportimport (MEI) SA, acţionar la Fortus care a şi privatizat combinatul în 2003. Această firmă ar fi dorit ca, în contul creanţei să achiziţioneze pavilionul în care funcţionează sediul MEI, în condiţiile în care şi Fortus are calitatea de creditor la MEI, astfel că ZRP ar reprezenta acelaşi interes pentru doi creditori care ar putea recupera bani din vânzarea activului. La termenul de pe 9 martie, judecătorul a decis că aprobe cererea ZRP şi a înlocuit întreg consorţiul de practicieni în insolvenţă, numind ca administrator provizoriu compania BDO Business Restructuring SPRL. BDO România, din care face parte şi societatea de insolvenţă, şi-a deschis recent un birou de consultanţă (n.r.-este o divizie separată faţă de BDO Business Restructuring SPRL) la Iaşi, prin preluarea firmei de consultanţă Daris Consulting deţinută de Dan Schipor. „Din ce am citit, această BDO Restructuring este asociată cu Piperea la insolvenţa Oltchim, acum înţeleg de ce i-a dorit AAAS, vom vedea ce va face acest al şaptelea administrator judiciar. Probabil ZRP Insolvency a găsit mai fructuoasă relaţia de colaborare cu firma care vrea să preia pavilionul de la Metalexportimport decât Fortusul. Aşteptăm să aflăm mai multe”, a comentat Florin Rugină, acţionar la firma ieşeană.
 
Acţionar al Fortus, în faliment
 
Evenimentul de zilele trecute este doar unul dintr-un lanţ de schimbări care s-au petrecut în strânsă legătură cu Fortus. În primul rând, efecte s-au regăsit şi în procesul deschis de directorul combinatului Gheroghe Chişcă la Tribunalul Iaşi, prin care a solicitat desfiinţarea hotărârii acţionarilor care l-a lăsat fără calitatea de administrator special. La termenul de ieri, AAAS a intervenit în dosar şi a cerut amânarea cauzei pentru a se lămuri situaţia echipei de practicieni în insolvenţă de la combinat, astfel că Tribunalul Iaşi a stabilit un nou termen pe 18 martie. Apoi, o altă decizie importantă a fost luată la Tribunalul Argeş pe 8 martie, unde s-a decis intrarea în faliment a acţionarului Fortus Metalexportimport SA la cererea administratorului judiciar. „Decide intrarea debitorului în faliment, prin procedură generală. În temeiul art. 107 alin.2. dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului său de administrare. Definitivă şi executorie. Cu recurs în 7 de zile de la comunicare prin publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”, potrivit soluţiei de pe portalul Ministerului Justiţiei.
 
Semnal foarte grav
 

Referitor la această decizie, acţionarul Fortus Florin Rugină susţine că este o decizie care agravează şi mai tare situaţia în care se află fostul combinat de utilaj greu. „Din punctul meu de vedere, semnalul venit de la Tribunalul Argeş este unul grav tare. Într-adevăr, mai este posibilitatea de recurs, mai durează, dar este grav pentru că Fortus riscă să piardă 2,9 milioane lei, datorie despre care ştim în ce condiţii a apărut. Eu cred că semnele intrării în faliment a MEI au fost cele care au dus şi la schimbarea adminsitratorului judiciar”, a spus Rugină. Datoria pe care Fortus SA trebuie să o recupereze de la propriul acţionar Metalexportimport SA datează din perioada 2006 – 2007 când director al combinatului era tot Gheorghe Chişcă. Pentru recuperarea debitului, Fortus a deschis o acţiune la Tribunalul Bucureşti/secţia VI comercială, solicitând 3,09 milioane lei, cu titlu de diferenţă de preţ neachitat, MEI cumpărând nişte maşini – unelte pe care le-a revândut ulterior fără să le achite în totalitate, şi peste 376.000 lei reprezentând penalităţi de întârziere contractuale, adică un total de 3,47 milioane lei. Pe fondul cauzei, Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea Fortus în octombrie 2013, dispunând ca MEI să achite către combinat 2,94 milioane lei, sumă ce a fost acceptată la masa credală în procedura de insolvenţă a MEI. Deşi în 2003 a devenit acţionar majoritar al Fortus cumpărând de la Guvern 51% din acţiuni cu 700.000 euro, la un preţ de 35,8 mai mic decât valoarea de piaţă, astăzi mai deţine doar 26,2% din acţiuni. 

 

 

Comentarii