De Business

Punem punctul pe știi

Blestemul puilor mai pune la pământ o firmă

marți, 19 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN
 Blestemul puilor mai pune la pământ o firmă

Toate societăţile care au închiriat hale de la societatea Avicola, deţinută de Gigi Becali, şi le-au utilizat pentru creşterea puilor au intrat în insolvenţă.

 

Blestemul puilor de Avicola mai face încă o victimă după falimentele firmelor lui Becali şi a basarabenilor Serghei şi Tatiana Demidov, care au crescut pui în halele din Târgu Frumos. Societatea Ferma Nr 1 Bivolari, care a închiriat, de asemenea, hale de la Avicola pentru a creşte pui, a intrat în insolvenţă la propria cerere. „În motivarea cererii sale, debitoarea a arătat că starea financiară a societăţii se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti exigibile. Datoriile societăţii sunt de 23.523.097,89 lei. Solicită deschiderea procedurii generale a insolvenţei şi îşi exprimă intenţia de a propune un plan de reorganizare, apreciind că societatea are resursele necesare pentru redresarea activităţii”, potrivit sentinţei de aprobare a cererii de intrare în insolvenţă. Din acelaşi document reiese că în această cauză au mai depus cereri de intrare în insolvenţă şi societatea Viva Feed din Buhuşi, societate deţinută de proprietarul Ferma nr 1 Bivolari Mihail Lupu, şi Banca Transilvania.

Înfiinţată în 2011 la Târgu Frumos, societatea ieşeană a avut venituri consistente de pe urma puilor crescuţi în halele Avicola, recordul fiind stabilit în 2012 când s-a înregistrat o cifră de afaceri de 86,9 milioane lei şi un profit de 423.000 lei cu 50 de angajaţi. În 2014, cifra de afaceri a scăzut până la 47,2 milioane lei, iar profitul la 112.000 lei, în condiţiile în care în firmă au lucrat peste 80 de angajaţi. După ce societatea Avicola a intrat în faliment, o parte din hale a ajuns la afaceriştii basarabeni Serghei şi Tatiana Demidov care creşteau pui în Bivolari prin firma Makler Plus. Şi această companie, care avea venituri modeste la Bivolari, a explodat în afaceri odată cu sosirea la Târgu Frumos. De la afaceri de 1-2 milioane lei, societatea avea să înregistreze în perioada 2012 – 2014 cifre de afaceri de 60 – 74 milioane lei, profitul maxim fiind atins în 2013, peste 230.000 lei, când în companie au lucrat 500 de angajaţi.

În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 74 milioane lei, însă cheltuielile foarte mari au făcut ca rezultatul financiar anual să fie unul negativ, cu pierderi de 19 milioane lei, falimentul fiind inevitabil. Potrivit tabelului de creanţe, soţii Demidov au de restituit creditorilor 20 milioane lei. Mai gravă este situaţia societăţii Avicola, firma omului de afaceri George Becali având de restituit creditorilor 69 milioane lei în urma lichidării firmei.  

 

 

Comentarii