PRIM PLAN

Boala care a lovit în doctori

vineri, 11 septembrie 2015, 01:50
1 MIN
 Boala care a lovit în doctori

Pe lângă boala cărţilor pretins „ştiinţifice” scrise (vorba vine) în închisoare, menite a scurta perioada de detenţie a puşcăriaşilor-autori, o altă epidemie face ravagii de o bucată de vreme, mai ales printre politicieni, şi anume molima tezelor de doctorat plagiate.

Un focar periculos de infecţie a fost depistat, graţie investigaţiilor de pe Hotnews, la Academia Naţională de Informaţii, instituţie aflată în subordinea SRI. Acolo, la Academie, oficiază, în calitate de conducător de doctorat, Gabriel Oprea, vice prim-ministru, ministru de interne, şeful unui partid fără nici un program concret, format în mare majoritate din traseişti lipsiţi de coloană vertebrală dar devotaţi cauzei nobile a „interesului naţional”. Gabriel Oprea, general de intendenţă, un fel de Moş Teacă niţel mai evoluat şi suficient de şmecher încât să reuşească pe multiple planuri (politică, avere, carieră academică), Gabriel Oprea, aşadar, are serioase dificultăţi în exprimare, ceea ce nu-l împiedică însă să fie profesor universitar şi să conducă doctorate. Mă crispez imaginându-mi cum se desfăşoară prezentările de referate ale doctoranzilor lui Oprea şi ce îndrumări preţioase le dă generalul discipolilor săi. Investigaţiile jurnalistice de care aminteam la început au dovedit, fără putinţă de tăgadă, că mai multe teze coordonate de Oprea sunt rezultatul unor plagiate grosolane. E cazul doctoratului altui general în rezervă, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, e cazul apoi al prim adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, al avocatei premierului Victor Ponta, Loredana Radu, al lui Mihai Stănişoară, fost ministru al apărării şi fost consilier prezidenţial, al graţioasei secretare a dlui Gabriel Oprea, care a primit, drept bonus, şi nişte înalte decoraţii. Dar în capul acestei liste impresionante se află, să vezi şi să nu crezi, însuşi Gabriel Oprea, care a plagiat din greu în propria lucrare de doctorat susţinută acum vreo cincisprezece ani, doctorat care i-a permis să se lanseze într-o frumoasă carieră universitară. Generalul a reuşit performanţa de a copia din cărţile …îndrumătorului său de doctorat ca şi din lucrările altui membru al comisiei. Altfel spus, omul nostru are, indubitabil, pregătirea şi abilitarea necesare pentru a patrona doctorate temeinic plagiate.

Interesant este şi cazul ministrului economiei, Mihai Tudose, şi el învăţăcel al lui Gabriel Oprea. Dl Tudose a copiat zeci de pagini dintr-o teză de doctorat susţinută, cu un an înainte, la Academia de Poliţie (tranziţia a produs nu numai milionari de carton, ci şi academii şi academicieni de mucava). Autorul tezei plagiate de ministrul Tudose, un anume Radu Andriciuc, comisar-şef de felul său, intervievat de jurnalişti nu s-a arătat deloc contrariat de situaţie. Da, a spus nonşalant comisarul, Tudose m-a solicitat să-i cedez drepturile de proprietate, ceea ce am şi făcut în schimbul câtorva mii de euro. O asemenea aiuritoare abordare a problemei arată că toate aceste personaje habar nu au ce înseamnă dreptul de autor, ignoranţă care, bineînţeles, nu conferă circumstanţe atenuante imposturii lor intelectuale.

E o eroare a considera că, în definitiv, astfel de lucruri au devenit banale, că plagiatul e o practică obişnuită în universităţi ş.a.m.d. În primul rând, o atare optică aruncă în derizoriu munca atâtor doctoranzi oneşti, care au vocaţia autentică a cercetării. În al doilea rând, indiferent ce se întâmplă în alte zone, politicienii care comit acte de hoţie intelectuală trebuie sancţionaţi exemplar, tocmai pentru a arăta că nimeni nu este mai presus de lege. Se ridică însă mai multe semne de întrebare. La Ministerul Educaţiei funcţionează o comisie care i-a „albit” şi pe Ponta şi pe Oprea, în dispreţul evidenţelor, o comisie unde predomină oamenii Ecaterinei Andronescu, vajnică apărătoare a premierului plagiator. S-a ajuns la diversiuni absurde, cum ar fi ideea că ghilimelele n-ar fi fost obligatorii acum cincisprezece ani (à propos: se pare că în teza generalului Oprea ghilimelele nu apar nicăieri !). S-a pornit o discuţie ridicolă pe tema diferenţei (?) dintre a copia şi a plagia. Opinia publică e amorfă iar „România profundă” dă semne că nici măcar nu ştie ce înseamnă plagiat. Cei plagiaţi refuză să depună plângere, fiindcă nu e indicat să te pui rău cu premierul sau cu vice prim-ministrul. O bună parte din lumea academică (excepţie remarcabilă: Universitatea din Bucureşti) şi din mass-media pare a trata cu indiferenţă flagelul furtului intelectual şi scandalul uriaş al plagiatelor de la Academia de Informaţii. Doar Grupul pentru Dialog Social şi revista 22 au organizat marţi o masă rotundă pe acest subiect. Altfel, se zvoneşte că plagiatorul Gabriel Oprea va fi viitorul prim-ministru în locul plagiatorului Victor Ponta. Şi nici nu mai ştii ce să faci auzind un asemenea zvon, să râzi sau să plângi.

 
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al.I. Cuza”, critic literar şi scriitor
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii