De Sănătate

Punem punctul pe știi

Metodă de tratament unică în Moldova

Bolnavi cu paralizii sau insuficienţă renală trataţi prin filtrarea sângelui

miercuri, 31 august 2016, 01:55
2 MIN
 Bolnavi cu paralizii sau insuficienţă renală trataţi prin filtrarea sângelui

De la începutul acestui an, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, peste 30 de persoane care erau paralizate şi imobilizate la pat sau cu insuficienţă renală cauzată de bolile autoimune de care sufereau au fost salvate prin plasmafereză, metodă care în regiunea Moldovei se face doar la acest spital.

Medicii spun că această metodă foloseşte un proces de filtrare, similar cu dializa, care constă în filtrarea sângelui printr-o maşină care elimină anticorpii care blochează transmiterea semnalelor de la nivelul terminaţiilor nervoase către receptorii muşchilor, în cazul bolilor autoimune de natură neurologică, oncologică sau nefrologică. În cazul bolilor neurologice, aceasta este folosită pentru tratarea bolilor paralizante în care ţesutul nervos este atacat de autoanticorpi, iar pacientul este paralizat. În bolile nefrologice, plasmafareza este folosită în tratamentul bolilor sistemice care pot evolua în insuficienţă renală sau în afectări pulmonare.

Unul dintre cele mai grave cazuri care a fost tratat prin această metodă este un bărbat de 30 de ani, care era diagnosticat cu poliradiculonevrită, o afecţiune care afectează sistemul nervos periferic, care se manifestă prin paralizie ascendentă şi care dacă nu este depistată şi tratată la timp duce la deces. „Era într-o stare generală foarte gravă, era paralizat complet, imobilizat la pat. Nu putea respira, avea nevoie de suport ventilator, fiind şi o paralizie de muşchi respiratori. După acest tratament, acesta a fost detubat şi a putut să meargă, a mers pe picioarele lui acasă, transformându-se dintr-un pacient dependent de aparate şi cu un prognostic rezervat, într-un om care a reuşit să îşi continue viaţa, fără sechele. A fost un tratament salvator”, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În cazul acestuia a fost nevoie de cinci şedinţe, timp de o săptămână, în medie numărul şedinţelor necesare fiind de trei sau cinci, care trebuie făcute în zile consecutive şi care durează în jur de trei ore. Un caz recent este al unei fete de 20 de ani, din Suceava, diagnosticată cu lupus, care din cauza progresiei rapide a bolii autoimune de care suferea, a prezentat o acutizare a insuficienţei renale, care a făcut-o dependentă de dializă. În urma şedinţelor repetate de plasmafereză, a fost recuperată aproape complet funcţia rinichiului acesteia. În anul 2014 au beneficiat de acest tratament 80 de pacienţi, în 2015 numărul lor a fost de 34, iar anul acesta, în primele opt luni au fost trataţi deja peste 30 de pacienţi. Metoda este destul de costisitoare pentru un spital, o singură şedinţă ajungând la 2.200 de lei, costurile fiind decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate. 

 

Comentarii