Boris Johnson în vizită în SUA, unde se întâlneşte cu o serie de consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump

luni, 09 ianuarie 2017, 09:34
2 MIN
 Boris Johnson în vizită în SUA, unde se întâlneşte cu o serie de consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a sosit în Statele Unite, unde se întâlneşte cu unii dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui-ales Donald Trump şi lideri din Congres, potrivit biroului său, relatează CNN.

Fostul primar al Londrei a devenit şeful diplomaţiei britanice şi unul dintre cei mai puternici parteneri ai Washingtonului în urma referendumului din iunie prin care britanicii au decis ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană. El a fost una dintre principalele voci care a susţinut Brexitul.

Trump l-a etichetat, pe Twitter, drept "Mr. Brexit" şi şi-a comparat victoria, considerată improbabilă, cu succesul susţinătorilor Brexitului în referendumul britanic. ”În urma întâlnirii reuşite de luna trecută dintre şefii de Cabinet ai premierului (britanic Theresa May) şi preşedintelui-ales Donald trump, ministrul de Externe Boris Johnson efectuează o scurtă vizită în Statele Unite, unde se va întâlni cu consilieri apropiaţi ai preşedintelui-ales şi lideri din Congres”, a anunţat un purtător de cuvânt al biroului ministrului, citat de NEWS.ro.

”Discuţiile se vor concentra asupra relaţiilor dintre Regatul Unit şi Statele Unite şi unor probleme de politică externă”, a adăugat el. Johnson, un membru al Partidului Conservator, ar putea să constate că opiniile şi stilul său sunt mai apropiate de echipa lui Trump decât a preşedintelui Barack Obama.

Declaraţiile sale despre actuala administraţie au fost cel puţin incomode, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american, secretarul de Stat John Kerry. Johnson l-a atacat pe Trump în trecut, dar l-a şi apărat în faţa unor critici în Europa.

După ce a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale, Trump a făcut un pas mai puţin ortodox şi a sugerat ca Nigel Farage, un susţinător vocal al Brexitului, să fie numit ambasador în Statele Unite.

Premierul britanic Theresa May a refuzat să-i ofere acest post lui Farage.

Trump a confirmat în weekend că May, care i-a urmat în funcţie lui David Cameron după ce fostul premier a demisionat în urma Brexitului, urmează să-l vizitize în lunile următoare.

”Sunt foarte nerăbdător să mă întâlnesc cu premierul Theresa May la Washington în primăvară. (Marea) Britanie, un vechi aliat al Statelor Unite, este foarte specială!”, a scris viitorul preşedinte într-un mesaj postat pe Twitter.

Comentarii