Bulina roşie cu tricolor

marți, 27 septembrie 2016, 13:11
4 MIN

* Ştiţi că în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost cutremur măricel, în comparaţie cu micile seismice aproape zilnice: sperăm că nu v-a afectat, că nu v-aţi panicat, că n-aţi sărit pe geam, că nu v-aţi petrecut noaptea sub cerul liber, în aşteptarea replicilor etc. Pe unii români mişcarea gliei i-a scos din monotonia cotidiană, dar alţii au trecut nepăsători peste eveniment:

* Locuitorii din Consumatori n-au simţit seismul şi nici acum nu cred că a fost aşa ceva; primarul localităţii ne declară: "A avut, din câte au zis ăştia, la televizor, cinci grade şi ceva, iar oamenii de la noi simt de-abia de pe la 38 de grade, că de-aia bagă la căzănel încă o dată, să simtă, să facă mărgeluţe! La cinci grade nici nu se cheamă cutremur, ci şpriţ sau carcalete!".

* Gruparea teroristă ISIS a revendicat cutremurul, dar primarul din Dăunători zice că e o minciună: "De fapt, noi am organizat seismul, că tot aşteptau oamenii ceva special, de Zilele Recoltei, şi n-am avut bani de artificii, lasere şi interpreţi. A ieşit mai ieftin şi mai bine cu cutremurul, fiindcă s-a auzit de el în toată ţara; recunosc că au fost şi efecte nedorite: unor săteni le-a curs din pahare, de la zgâlţâială!".

* Unii specialişti sunt de părere că seismul ar fi avut cu totul alte cauze decât cele pomenite în presă: "De fapt, epicentrul n-a fost în Vrancea, ci în Teleorman, unde sute de mii de alegători şi-au manifestat nemulţumirea. Nu le convine că domnul Oprea, un politician atât de competent, şi-a dat demisia din Senat, de-aia cu toţii s-au învârtit în morminte. Vă daţi seama că aşa ceva se simte!".

* La ora cutremurului, localul "La Păcănele" era plin de consumatori cu capetele pe mese; unii i-au reproşat băiatului de la bar că din nou le-a turnat în pahare mai puţin de o sută; el a răspuns că n-a fost cu intenţie, ci că i-a tremurat mâna de la seism şi a mai curs. În local a intrat Gică din scara D, vesel că de la cutremur i-a căzut vitrina cu bibelouri, deci poate să bea cât vrea, fiindcă nevasta nu mai are ce să-i spargă de cap la întoarcere.

* Seismul de sâmbătă a tras un nou semnal de alarmă, ridicând din nou aceleaşi probleme care, de obicei, se uită din ziua următoare. Ştiţi ce să faceţi în caz de o zguduitură mai puternică? Ştiţi ce sunt cutremurele şi ce vor ele? Un mic test:

1) Seismele mici şi dese, cheia marilor succese?

a) Da, că se eliberează tensiunea din pământ şi nu mai vine ăla mare / b) Şi alea mari sunt bune, dacă scutură prunele pentru ţuică! / c) Habar n-am, dar îmi dau cu părerea: depinde!

2) De la câte grade e periculos un seism?

a) Eu n-am păţit nimic la cutremurul din 1977, dar un vecin de-al meu şi-a spart capul la ăsta de acum, că a sărit pe geam / b) Depinde câte buline roşii are blocul / c) Dacă sunt grade puţine e periculos, că oamenii ieşiţi afară răcesc.

3) Alertă: cutremur peste un minut! Ce faceţi?

a) Fug afară ducând în cârcă obiectele de valoare: televizorul, aragazul, frigiderul şi maşina de spălat / b) Mai cer o sută, să prind curaj / c) Acum fac bine; peste un minut, nu se ştie.

4) Cutremur neanunţat, fără alertă! Ce faceţi?

a) Fac pe mine / b) Mai cer încă o sută, să prind curaj / c) Mă zgâlţâi.

5) Cutreeemuuur! Cum ajungeţi jos de la ultimul etaj?

a) Mă adăpostesc, aştept să se termine, apoi cobor pe scări în pas vioi / b) N-am prieteni la ultimul etaj, iar barurile de cartier sunt la parter, aşadar nu interesează / c) Depinde de bloc: sper că nu cu tot etajul.

* În caz de cutremur, totuşi, nu vă luaţi după testul nostru şi, mai ales, nu începeţi să-l citiţi în timp ce se mişcă glia străbună, sperând că veţi afla o cale de scăpare: mai bine e să vă întindeţi jos, lângă o mobilă solidă, şi să speraţi că imobilul va fi cel care trece testul cu bine. Succes!

Comentarii