Burlui umblă cu arcanul după studenţi la Apollonia. Ce riscaţi dacă vă înscrieţi aici

joi, 02 iulie 2015, 17:15
5 MIN
 Burlui umblă cu arcanul după studenţi la Apollonia. Ce riscaţi dacă vă înscrieţi aici

Universitatea „Apollonia“ va înmatricula şi anul acesta studenţi în anul I la toate specializările, deşi în urma ultimului raport de evaluare întocmit de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) există riscul ca aceasta să intre în lichidare. Acest lucru s-ar putea întâmpla fiindcă universitatea a primit două calificate de „neîncredere“ la rând în urma evaluărilor agenţiei. Cum raportul a fost însă contestat, iar contestaţia nu a fost soluţionată, instituţia de învăţământ superior privat a pornit înmatriculările, având toate domeniile şi specializările cu încredere limitată, cu excepţia Medicinei Dentare.

Dacă restul domeniilor au primit o cifră de şcolarizare sub registrul de a fi autorizate să funcţioneze cu „încredere limitată“, specializarea Medicină Dentară nu figurează în niciuna dintre comunicările publice făcute de ARACIS după data de 26 februarie 2015, când raportul comisiei evaluatoare a fost aprobat, iar „Apollonia“ a primit calificativul „lipsă încredere“ la nivel instituţional, iar specializarea Medicină Dentară – „neîncredere“.

„Încredere limitată“ la toate specializările

Conform hotărârii din ultima şedinţă a ARACIS de pe 25.06. 2015, există trei specializări ale „Apollonia“ care au primit calificativul încredere limitată şi, implicit, o cifră de şcolarizare redusă, toate trei de la Facultatea de Medicină Dentară. Astfel, la Tehnică Dentară, capacitatea de şcolarizare va fi de maximum 30 de persoane, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, de 20 de studenţi, iar la Asistenţă Medicală Generală – 40. În şedinţa ARACIS din februarie, când a fost validat şi raportul comisiei de evaluare care critica punctual activitatea de la „Apollonia“, specializările Jurnalism şi Comunicare şi Relaţii Publice de la cea de-a doua facultate a universităţii au fost desemnate tot cu „încredere limitată“, şi s-a impus o cifră maximă de şcolarizare de 25 de studenţi pe an, la fiecare dintre cele două domenii.

Această decizie a fost contestată de către conducerea instituţiei de învăţământ superior, însă contestaţia a fost respinsă, iar pe 27 aprilie Consiliul ARACIS păstrează decizia din februarie şi calificativul de „încredere limitată“ dat Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării.

Reprezentanţii „Apollonia“ susţin că au început înmatriculările tocmai fiindcă ultimul raport a fost contestat, iar ARACIS a publicat pe site-ul oficial cifră de şcolarizare pentru restul domeniilor. „Există anumite programe care au fost vizitate la prima rundă de evaluare de anul trecut, iar acestea (n. red. – cele care au primit calificativul de «încredere limitată») au fost vizitate de ARACIS anul acesta“, a declarat Vasile Burlui, preşedintele şi fondatorul instituţiei de învăţământ superior privat. Dacă ARACIS nu va de câştig de cauză „Apollonia“, iar raportul va rămâne în vigoare şi contestaţia va fi anulată, universitatea va intra în lichidare, ceea ce înseamnă că actualele generaţii de studenţi, inclusiv cei care vor fi admişi pentru anul 2015-2016, îşi vor duce studiile până la capăt, iar instituţia de învăţământ superior medical privat nu va mai putea înmatricula noi studenţi. Raportul, după soluţionarea contestaţiilor, va fi trimis la Ministerul Educaţiei Naţionale cu propunerea de luarea măsurii de intrare în lichidare.

Contactat la începutul lunii martie de către „Ziarul de Iaşi“, după ce a fost publicat oficial raportul, preşedintele Vasile Burlui a declarat la rândul său că este conştient de riscul intrării în lichidare. „Da, dacă nu se va întoarce decizia ARACIS, vom intra în lichidare. Chiar dacă am putea continua, fără Medicină Dentară nici nu mai are rost să ne obosim“, a declarat, în martie, Vasile Burlui.

„Apollonia“ atacă în contestaţie evaluările făcute

În raportul aprobat de Consiliul ARACIS în februarie 2015 se menţionează despre „Apollonia“ ca fiind o instituţie construită cu mari deficienţe, în care sunt înmatriculaţi studenţi după începerea anului universitar, uneori cu studiile echivalate până în anul al cincilea, cataloage completate cu note dar fără nume şi studenţi în dreptul rubricilor corespunzătoare sau cu cadre didactice care ţin ore pe specializări unde nu au nicio formaţie.

La rândul lor, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior privat se apără, într-o scrisoare de contestaţie, în care lansează şi o serie de atacuri la adresa comisiilor ARCIS şi a instituţiei. În scrisoare se precizează că acestea nu ar remarca schimbările din universitatea ieşeană „cu rea-credinţă“, că foloseşte „standarde absolut depăşite şi absurde“ şi că „structurile operaţionale ale ARACIS practică un stil poliţienesc, de multe ori subiectiv, discreţionar şi nicidecum colegial“.

„Apollonia“ acuză că este luată în vizor cu rapoarte care sunt „totalmente negative“ şi că există instituţii de învăţământ superior „acoperite“ de ARACIS. „Asemenea puncte de vedere care nu reflectă realitatea sunt posibile din mai multe cauze – persistenţa în mentalitatea unor evaluatori ARACIS a unui comportament arbitrar, distant şi jignitor, care împiedică evaluatorul să se apropie de realitatea lucrurilor, incompetenţa unor membri ai comisiilor ARACIS, superficialitatea, interpretarea greşită, totdeauna împotriva universităţii, timpul practic inexistent pentru a asculta argumentele corectoare ale conducerii“, conchide documentul care a fost trimis pentru a contesta decizia ARACIS.

 

Comentarii