Când justiția doarme. Viol cu aceeaşi victimă, comis la câteva ore după liberarea condiţionată

miercuri, 17 august 2016, 02:01
3 MIN
 Când justiția doarme. Viol cu aceeaşi victimă, comis la câteva ore după liberarea condiţionată

Proaspăt eliberat din puşcărie, un ieşean doar ce a ajuns acasă să îşi lase bagajul, după care a violat aceeaşi femeie pe care o abuzase sexual în urmă cu doi ani, atunci când a fost închis. În 2008, ieşeanul violase aceeaşi victimă. Revoltător este că, de fiecare dată, violatorul a fost eliberat condiţionat 

Caz incredibil descoperit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi în comuna Bivolari. Un recidivist a fost arestat după ce, la doar câteva ore după ce a fost eliberat condiţionat din puşcărie, a comis o nouă faptă de viol, asupra aceleiaşi victime pe care o abuzase sexual în trecut în două rânduri, fiind condamnat de tot atâtea ori. Cazul ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care Viorel Postolache a fost eliberat condiţionat, după executare a doi ani şi jumătate din cei patru ani de închisoare primiţi, în condiţiile în care legea prevede că un deţinut poate fi eliberat condiţionat doar dacă judecătorii sunt convinşi că acesta se poate reintegra în socie­tate. Faptul că acesta a comis o nouă faptă gravă la doar câteva ore după eliberare denotă că membrii comisiei din penitenciar, dar şi judecătorul de caz, fie nu au acordat atenţie dosarului său, fie au fost duşi de nas cu privire la corijarea ieşeanului. 

A fost arestat din nou 

Viorel Postolache, zis „Somnea“, a fost arestat la finele săptămânii trecute după ce, în prelabil, fusese reţinut de Parchetul de pe lângă Judecătorie. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii acestei unităţi, Postolache este cercetat pentru viol fapta consumându-se la începutul acestei luni. Procurorii precizează că Viorel Postolache a fost eliberat condiţionat din puşcărie pe 2 august. El fusese încarcerat în Penitenciarul Spital Târgu Ocna.

În noaptea de de 2 spre 3 august, ieşeanul a ajuns în acasă. Nici nu a apucat să îşi salute rudele pentru că, după ce şi-a lăsat bagajele, a plecat spre casa ace­leiaşi femei pe care încercase să o violeze şi în 2014. „Inculpatul a pătruns în curte şi a intrat în interiorul locuinţei. Profitând de imposibilitatea victimei de a-şi exprima voinţa, pe fondul afecţiunii psihice a acesteia, inculpatul  a întreţinut  cu persoana vătămată un raport sexual. Când persoana vătămată a început să strige, inculpatul a părăsit în fugă locuinţa acesteia“, au precizat procurorii ieşeni. 

Două fapte similare 

Viorel Postolache a fost arestat pe 2 ianu­arie 2014 şi condamnat în acelaşi an la patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de viol şi violare de domiciliu după ce a intrat în locuinţa aceleiaşi victime, încercând să o violeze. În 2008, Postolache a comis o faptă similară, intrând fără drept şi violând aceeaşi femeie. Atunci, a primit şapte ani de închisoare. 

În cazul ambelor condamnări, Viorel Postolache a fost eliberat condiţionat de judecători. În primă fază, după ce a executat aproximativ 5 dintre cei 7 ani de închisoare. Decizia a fost luată atunci de Judecătoria Medgidia. În august, Postolache a fost eli­berat de Judecătoria Oneşti, după ce a executat doi ani şi jumătate din cei patru ani de închisoare. În cazul pedepselor sub 10 ani, Codul Penal prevede că liberarea con­diţionată se poate admite după executare a două treimi din pedeapsă. O condiţie esenţială este însă cea de la punctul c a articolului 100 din Codul Penal: „instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate“.

Comentarii