Candidaţii la alegerile locale nu au voie la manifestări sau serbări publice

luni, 16 mai 2016, 01:54
2 MIN
 Candidaţii la alegerile locale nu au voie la manifestări sau serbări publice

 Prefectura face apel la candidaţii la alegerile locale să se abţină de la a-şi folosi funcţia publică pentru a deveni mai vizibili în timpul campaniei electorale. Autoritatea Elec­torală Permanentă (AEP) a interzis organizarea de acţiuni cu caracter electoral, precum spectacole sau serbări publice. 

„Participarea unor candidaţi la astfel de evenimente poate deturna scopul iniţial, transformându-le în acţiuni electorale, interzise, conform dispoziţiilor men­­ţionate. Pentru a nu expune sancţiunilor pe organizatorii unor evenimente publice, avertizez candidaţii să nu participe în campania electorală la spectacole şi serbări. Organizatorii evenimentelor indicate trebuie să ştie că, în măsura în care AEP va considera spectacolul sau serbarea o acţiune care a fa­vo­rizat un competitor electoral, aceasta reprezintă o finanţare ilegală a campaniei electorale, sancţiunea fiind amenda de până la 25.000 de lei şi confiscarea sumei echivalente bugetului evenimentului“, a precizat prefectul Marian Grigoraş într-o postare pe contul său de Facebook.

Acesta a oferit ca variantă legală candidaţilor care ocupă funcţii publice posibilitatea delegării altor persoane pentru a-i reprezenta în acţiunile oficiale impuse de calitatea publică. În astfel de situaţii se află frecvent primarul interimar Mihai Chirica sau directorul aeroportului, Marius Bodea. Poziţia prefectului a provocat dezbateri aprinse, purtate în jurul întrebării în ce măsură lansarea Festivalului Internaţional al Educa­ţiei sau Ziua Familiei pot fi considerate evenimente cu caracter electoral. „Viaţa unui oraş nu se poate opri pentru că este campanie electorală. Anumite evenimente trebuie să aibă loc. Noutatea cadrului legal probabil pune în dificultate pe mulţi. Eu am oferit şi soluţia pentru a nu fi probleme: delegarea reprezentării. Nu vreau să mă refer la un candidat sau la altul. Legea trebuie respectată de doată lumea“, a comentat prefectul.

Comentarii