Căpuşele de la Termoservice: Cum sunt cheltuiţi banii încasaţi pe listele de plată

miercuri, 08 octombrie 2014, 02:04
4 MIN
 Căpuşele de la Termoservice: Cum sunt cheltuiţi banii încasaţi pe listele de plată

Șapte persoane din Consiliul de Administraţie sau din Adunarea Generală a Acţionarilor a Termoservice ar fi încasat în anii precedenţi indemnizaţii mai mari decât permitea legea. Potrivit unui raport al Camerei de Conturi, prejudiciul ar fi de peste 120.000 de lei. Cei vizaţi spun însă că inspectorii au interpretat legea greşit şi au atacat în instanţă decizia. Actualul director al societăţii spune că „nu ar strica“ restituirea sumei în conturile unităţii. Culmea este că acum indemnizaţiile au crescut de la 17% din salariul directorului la 25%! Și munca este pe măsură, o dată pe lună, membrii CA întâlnindu-se pentru a lua decizii cruciale pentru Termoservice.

Nereguli privind indemnizaţiile persoanelor din conducerea Termoservice au fost descoperite de inspectorii Camerei de Conturi în cadrul unui control. Inspectorii ieşeni susţin într-o decizie rămasă definitivă în luna august a acestui an că reprezentanţii din Consiliul de Administraţie (CA) şi din Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA ) a societăţii subordonate primăriei ar fi încasat ilegal, în anii 2012 şi 2013, peste 120.000 de lei. Prin decizia Camerei de Conturi se solicită restituirea acestei sume către vistieria societăţii. Chiar cei vizaţi, reprezentanţii CA şi AGA, au contestat hotărârea inspectorilor, procesul urmând să fie soluţionat de Secţia de Contencios-Administrativ a Tribunalului Iaşi.

Varianta Camerei de Conturi

Termoservice are în CA şi în AGA, în total, şapte persoane care primesc o indemnizaţie calculată ca procent din remuneraţia directorului general al societăţii. Din CA al firmei subordonate Primăriei fac parte: Marius Bodea (PNL), director al Aeroportului Iaşi, Ionel Craus (PSD), Vasile Guzganu (PSD) şi Monica Vasilache (PSD). Aceştia ar fi încasat, între ianuarie 2012 şi august 2013 suma totală de 86.400 de lei. În ceea ce priveşte membrii AGA, aceştia sunt: Adriana Spătaru, angajată în cabinetul primarului, Luminiţa Munteanu (PSD) – director executiv DAC şi Laurenţiu Halip (PNL). Cei din urmă, susţin inspectorii, ar fi încasat la rândul lor, în aceeaşi perioadă, suma totală de 41.238 de lei. În raportul Camerei de Conturi, referitor la indemnizaţiile celor amintiţi, se menţionează că “există plăţi (de natura cheltuielilor de personal) peste normele, cotele sau baremurile legale, în sensul că, societatea a procedat la stabilirea şi acordarea de: indemnizaţii mai mari decât cele cuvenite consiliului de administraţie; indemnizaţii reprezentanţilor AGA în condiţiile în care la data acordării lor nu existau prevederi legale instituite în acest sens”.

Urmare a acestei constatări, inspectorii ieşeni au somat conducerea Termoservice să “înregistreze în contabilitate şi să recupereze integral plăţile efectuate”.

Reprezentanţii Termoservice nu sunt de acord

În perioada menţionată, ca urmare a unui act normativ intrat în vigoare în timpul guvernării lui Emil Boc (OUG 3/2011), indemnizaţiile celor şapte mebri din CA şi AGA ar fi trebuit să fie de 1% din remuneraţia directorului general (situaţie aplicată şi în cazul altor societăţi cu capital majoritar al unităţilor administrativ-teritoriale), au susţinut inspectorii. Din 2012 şi până în toamna lui 2013, cei şapte au primit 17% din salariul directorului.

Reprezentanţii CA şi ai AGA nu sunt însă de acord cu cele constate de Camera de Conturi. Potrivit acestora, OUG care limita acordarea unei indemnizaţii de 1% din remuneraţia directorului general nu ar mai fi produs efecte în momentul în care aceştia şi-au votat salarii de 17 ori mai mari (ianuarie 2012). “După data de 31.12.2011, stabilită de legiuitor în însuşi actul legislativ cu aplicare temporară, societatea, aplicând OUG 2008 şi constatând încetarea aplicării OUG 3/2011, respectiv a limitării indemnizaţiilor reprezentanţilor unităţii administrativ-teritoriale în organele de conducere prin membrii AGA, au stabilit remuneraţiile membrilor CA la valoarea de 17% din remuneraţia lunară a directorului general, conform prevederilor actului constitutiv al societăţii”, precizează reprezentanţii Termoservice în acţiunea depusă în instanţă.

În ceea ce priveşte membrii AGA, care la fel ar fi primit indemnizaţii ilegale, reprezentanţii societăţii de administrare a blocurilor spun că, în perioada respectivă, “nu exista niciun act normativ sau prevedere legală care să interzică acordarea unei indemnizaţii reprezentanţilor acţionariatului în adunarea generală”. Traducând termenii tehnici, cei de la Termoservice justifică, în acţiunea depusă la Tribunal, că legea lui Boc de limitare a indemnizaţiilor expirase înainte de se a vota salariile membrilor CA şi că în privinţa celor din AGA nu era act normativ care să le interzică stabilirea unor indemnizaţii.

Directorul Termoservice: “Nu ne-ar strica banii”

Interesant este că, deşi în perioada amintită de inspectorii Camerei de Conturi nivelul indemnizaţiei reprezentanţilor Termoservice era de 17%, considerat ilegal, în prezent acesta este şi mai mare. Ciprian Chiriţă, directorul societăţii, a precizat ieri că, în prezent, indemnizaţia este de 25% din remuneraţia directorului general! Acest lucru este posibil datorită actelor normative adoptate în guvernul Ponta.

Chiriţă a precizat că nu poate comenta litigiul dintre membrii CA, AGA şi Camera de Conturi. “Din păcate, părerile sunt împărţite. Recunosc însă că nu ar strica să avem acei bani în conturi, ne-ar fi de un real ajutor”, a spus directorul de la Termoservice. De menţionat că, de regulă, reprezentanţii CA şi AGA se reunesc cel mult o dată pe lună pentru a lua decizii referitoare la activitatea societăţii.

Comentarii