Cartierele Păcurari, Alexandru, Tătăraşi vor fi transformate în şantiere. Alte zone în lucru

vineri, 10 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Cartierele Păcurari, Alexandru, Tătăraşi vor fi transformate în şantiere. Alte zone în lucru

Primăria va începe din această primăvară o amplă campanie de lucrări în interiorul cartierelor din oraş. „Ziarul de Iaşi“ enumeră cele mai importante proiecte care au fost deja licitate şi urmează să fie implementate din bugetul propriu al municipalităţii.

Primăvara va debuta cu şan­tier în cartierul Păcurari. Muni­ci­palitatea va porni proiectul pentru modernizarea esplanadei Mimoza ale cărei lucrări au fost contractate zilele trecute. Primă­ria a semnat cu firma Elit­cons­truct SRL din Negreşti, judeţul Vaslui, care a obţinut contractul cu o sumă de 743.470 de lei. „Con­tractul de lucrări s-a semnat în această săptămână. In­ves­tiţia este din bugetul propriu al Primăriei şi era absolut necesară deoarece nu s-au mai făcut reabilitări în zona respectivă de mai bine de 102 ani“, a precizat Sebastian Buraga, pur­tătorul de cuvânt al Primăriei. Fir­ma nu are un „cazier“ tocmai curat. Elitconstruct din Negreşti a ajuns în vizorul mass-mediei după ce ar fi dotat un parc din oraşul vasluian Huşi cu echipamente la suprapreţ, un simplu tobogan fiind adus la un preţ de 14.000 de euro. Presa locală a relatat preţuri exagerate şi pentru coşurile de gunoi, arbori şi arbuşti sau căsuţe cu escaladare. De data aceasta, firma vasluiană intenţionează să se ocupe de mo­dernizarea parcului din Iaşi. Es­planada Mimoza cu o suprafaţă totală de 3.667 mp, va fi împăr­ţită în două zone distincte, una pentru socializare şi odihnă şi cea­laltă ca spaţiu de joacă pentru copii. Parcul va fi unul des­chis, fără împrejmuire şi va avea acces către şoseaua Păcurari prin intermediul a cinci alei pieto­nale. Acestea vor fi drepte şi pre­văzute cu pergole de beton, precum şi jardiniere. Primăria ur­mea­ză să achiziţioneze trei jardiniere de beton placate cu pia­tră, 40 de bănci cu spătar şi la­terale, opt seturi de mese de şah cu tot cu scaune şi 18 coşuri de gunoi. Cele două locuri de joacă vor fi amenajate pe o suprafaţă totală de 514 mp şi vor fi dotate cu două turnuri cu tobogan, două leagăne, opt balansoare, şase ju­că­rii pe arc şi două piramide pen­tru căţărat. Zona va fi înfrumu­se­ţată cu pergole care vor avea în interior două mimoze de ma­te­rial plastic sau fibră de sticlă cu iluminare la interior. În plus, terasele blocurilor 553, 534 vor fi amenajate tot în cadrul acestui proiect.

Pe unde se mai pun pavele

Primăria va secţiona şi alte cartiere din oraş cu tranşee şi lucrări. Primii beneficiari ar ur­ma să fie locuitorii din Alex­an­dru cel Bun. Municipalitatea in­ten­ţionează să deruleze lucrări pentru modernizarea trotuarelor şi aleilor pietonale. Prima zona unde vor începe lucrările va fi străzile Tabacului şi Sarmisege­tu­za, şoseaua Naţională, între pia­ţa Alexandru cel Bun şi strada Tabacului. Conform edililor din Primărie, toate cartierele din oraş vor avea trotuare şi alei mo­dernizate printre blocuri. După zona Alexandru cel Bun, muni­ci­palitatea va începe lucrările în cartierul Tătăraşi. Proiectul este derulat de firma Symmetrica, în schimbul sumei de 2,45 de mili­oane de lei. Tot din fonduri proprii, Primăria va moderniza strada Eternitatea şi va construi stradela Sfântul Andrei, care va face legătura între pod Cantemir şi strada Palat.

Pe lângă toate aceste in­vestiţii, ieşenii din cartiere vor fi afectaţi şi de lu­crările din bani europeni care au loc în zona CUG-Nicolina, Fun­daţie, Canta-Ţigarete sau zona din spatele Primăriei.

Comentarii