Deşi ApaVital anunţase că vor fi probleme doar în timpul nopţii

Cartierul Tătăraşi a rămas o zi fără apă. A crăpat o magistrală de oţel.

vineri, 02 septembrie 2016, 01:57
4 MIN
 Cartierul Tătăraşi a rămas o zi fără apă. A crăpat o magistrală de oţel.

„Este într-adevăr o problemă faptul că nu s-a publicat anunţul mai devreme. Programul începe însă la 8.00“, a declarat directorul ApaVital, Ion Toma.

Ieşenii trebuie să stea cu site-ul ApaVital deschis non-stop pentru a afla la timp dacă rămân fără apă. ApaVital a întrerupt ieri furnizarea apei reci în Tătăraşi şi pe Platou Aviaţiei. Anunţul a fost postat pe site-ul societăţii cu doar zece minute înainte ca furnizarea apei să fie întreruptă, timpul lăsat ieşenilor pentru a-şi face un minim de rezerve fiind practic egal cu zero. „Azi-noapte, băieţii de la ApaVital au căutat o avarie şi au întrerupt apa. Asta o ştiam, că au anunţat din timp. Acum m-am trezit că apa e întreruptă, fără să se mai fi anunţat ceva. Dar chiar trebuie să dau «refresh» la site din zece în zece minute?“, a spus un ieşean din zonă.

De ce nu s-a intervenit noaptea

Echipele ApaVital au căutat în noaptea de marţi spre miercuri o avarie, operând întreruperea succesivă a vanelor din Tătăraşi. În jurul orei 3.00, avaria a fost localizată la intersecţia străzilor Dr. Savini şi Stejar, unde cotul unei conducte de oţel de 500 mm diametru a cedat. Deşi avaria era cunoscută încă din timpul nopţii, echipele ApaVital au intervenit abia în jurul orei 9.00, timp de şase ore apa fiind lăsată pur şi simplu să curgă. Aceasta, întrucât echipele ApaVital nu intervin în timpul nopţii.

„Este vorba de o avarie urâtă, pe magistrală. Trebuia intervenit, pentru că la ritmul în care se pierdea apa, ea n-ar mai fi ajuns oricum la etajele superioare. Noi însă nu intervenim noaptea. Mi-e şi teamă să trimit oamenii la o astfel de avarie în timpul nopţii. Oricâtă lumină ai avea, nu este acelaşi lucru cu o intervenţie la lumina zilei. Noaptea pot fi accidente, şi au şi fost. Am avut în trecut şi accidente mortale. Am intervenit cât de repede posibil, pentru că nu se putea amâna. Este într-adevăr o problemă faptul că nu s-a publicat anunţul mai devreme. Programul începe însă la 8.00. Până vin oamenii, până postează pe site, până vede lumea, durează. Noi avem şi un serviciu de anunţare a intervenţiilor prin SMS, dar clienţii sunt încă reticenţi în a-l folosi“, a declarat directorul ApaVital, Ion Toma.

Conductele de oţel cedează

Conform precizărilor acestuia, avaria a fost cauzată de vechimea reţelei şi de materialul din care este făcută. În zona Tătăraşi, conductele sunt făcute preponderent din oţel, fiind instalate în anii ’60. Dacă fonta rezistă fără mari probleme şi 50 de ani, oţelul începe să cedeze după doar 25. În plus, modul de construcţie al conductei face ca în cazul unei avarii, zona afectată de întreruperea apei să fie foarte mare. „Noi avem un proiect pentru a soluţiona problema din Tătăraşi. Acolo trebuie înlocuite complet conductele, ceea ce vom şi face. Magistrala o vom face în două inele, la fostul Romtelecom şi Flora. Am putea astfel să limităm zona de întrerupere pe viitor. Ar putea dura vreo doi ani, dar nu s-ar mai întâmpla situaţii ca cea de acum. În Copou şi Centru nu mai avem probleme, cu tot disconfortul provocat de lucrările noastre de anii trecuţi“, a spus Toma.

ApaVital a anunţat ieri introducerea, până pe 15 septembrie, de noi restricţii în furnizarea apei în zona Hârlău. În oraş, Cotnari, Deleni, Scobinţi şi Pârcovaci, apa va fi livrată zilnic timp de 12 ore, în intervalele orare 5.00-9.00 şi 15.00-23.00. Situaţia este cauzată de reducerea cantităţii de apă disponibile în acumularea Pârcovaci.

„Administraţia Bazinală a Apelor ne-a anunţat că suntem în faza I de restricţie din cauza secetei. În Hârlău avem şi o problemă suplimentară, pentru că trebuie să trecem locuitorii de pe vechea reţea pe cea nouă, proces care se va încheia cam într-o lună. Trebuie să luăm stradă cu stradă“, a precizat Toma. Conform acestuia, ApaVital intenţionează să schimbe sursa de apă pentru Hârlău, urmând să se renunţe la sursa Pârcovaci. Lacul de acumulare ar urma să fie înlocuit ca sursa Timişeşti, apa fiind de o calitate superioară. Schimbarea ar fi determinată de acumularea în timp a nămolului în lacul de la Pârcovaci, ceea ce creează dificultăţi la tratarea apei pentru consum. 

 

Comentarii