De Business

Punem punctul pe știi

Câţi bani au învârtit oficialii din judeţ pe achiziţiile din IT

marți, 08 martie 2016, 02:50
4 MIN
 Câţi bani au învârtit oficialii din judeţ pe achiziţiile din IT

Reprezentanţii instituţiilor publice din judeţ au gesionat direct 52,5 milioane lei, fiind pe locul doi după Cluj la acest capitol.

 

În judeţul Iaşi au fost atribuite, în ultimii cinci, peste 30 de contracte finanţate sau cofinanţate din fonduri publice pentru achiziţia unor echipamente IT din fonduri publice, valoarea acestora fiind de peste 52,5 milioane lei fără TVA. La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia pentru Agenda Digitală a României, având scopul de a creşte transparenţa în achiziţiile publice, a postat pe site un document care conţinea toate achiziţiile instituţiilor publice, sau care implică astfel de fonduri, din perioada 2011-2015, privind domeniul IT. Conform acestui document, la nivel naţional au fost atribuite peste 1100 de contracte publice, a căror valoare depăşeşte 4,32 miliarde lei fără TVA. De aici rezultă că valoarea contractelor prin care au fost achiziţionate direct din Iaşi diferite produse software sau echipamente IT a fost de doar 1,2% din totalul la nivel naţional. Cele mai consistente contracte au fost atribuite în Bucureşti de diferite ministere sau de instituţii naţionale cu personalitate juridică ce au în subordine şi filiale judeţene (Curtea de Conturi, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale etc), astfel că judeţele au beneficiat şi de pe urma acestor investiţii. Totuşi, dacă în calcul sunt luate doar judeţele separat, Iaşul este depăşit la valoarea achiziţiilor publice în IT doar de Cluj, care a contractat achiziţii în valoare de circa 54 milioane lei. În rest, celelalte judeţe cu achiziţii importante, Dolj, Timiş, Prahova sau Arad situându-se între 25 şi 40 milioane lei.

 
Unde s-a dus majoritatea fondurilor
 
Judeţul Iaşi a reuşit să se situeze pe un loc fruntaş la nivel naţional în acest clasament datorită proiectului organizat de Institutul de Medicină Legală Iaşi, care anul trecut a atribuit un contract de 21,3 milioane lei, adică 40% din valoarea totală a contractelor atribuite. Cu o valoare iniţială aproximată la 24,1 milioane lei, contractul privind achiziţia Sistemului Informatic – Registrul Naţional de Medicină Legală şi instruirea utilizatorilor şi administratorilor a fost atribuit firmei Phoenix IT din Braşov, ca lider de asociere. Aceasta a avut ca subcontractanţi firme ca Dedalus Teament şi Oracle, iar membri în asociere au fost Net Brinel şi Info World. Conform anunţului de participare, contractul a prevăzut furnizarea unor maşini de procesare a datelor şi a unor servicii de consultanţă, dezvoltare software, asistenţă şi de instalare a echipamentelor specifice. De asemenea, contractul a prevăzut şi oferirea unor servicii de formare a personalului. Al doilea contract ca valoare este cel implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, acesta constând în achiziţia de echipamente şi servicii de implementare a sistemului informatic integrat, inclusiv servicii de instruire pentru proiectul „Sistem Informatic destinat Gestiunii Registrului Agricol în format electronic”. Valoarea acestui contract a fost de 5,12 milioane lei fără TVA şi a fost atribuit în 2014 firmei SIVECO România SA, în calitate de unic ofertant.
 
Cine vine din urmă
 

Siveco a licitat cu circa 50.000 lei mai puţin decât valoarea la care fusese scos la licitaţie contractul. Următorul contract ca valoare a fost atribuit în 2011 de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi firmei Enterprise Business Systems din Bucureşti. În calitate de unic ofertant, societatea din capitală a obţinut, în schimbul a 4,5 milioane lei fără TVA, contractul privind furnizarea unor echipamente necesare dotării şi amenajării infrastructurii tehnice de comunicaţii pentru Centrul de Date al universităţii. UTI Iaşi este şi una din cele mai active instituţii publice în domeniul achiziţii de servicii IT, în ultimii cinci ani semnând 8 din cele peste 30 de contracte. Printre autorităţile contractante se mai numără şi universităţile „Alexandru Ioan Cuza” şi „Grigore T. Popa” (patru contracte fiecare), Institutul Regional de Oncologie, Spitalul Clinic de Recuperare sau Inspectoratul Şcolar Judeţean. De asemenea, pritnre instituţiile publice s-a numărat şi societatea privată Focality, deţinută de Gabriel Mardarasevici, care a achiziţionat echipamente IT de 1,39 milioane lei în cadrul unui proiect european, în Programul Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Economice. 

 

 

Comentarii