Caz în premieră la Iaşi

CAZ UNIC la UMF Iaşi! Un student şi-a falsificat la perfecţie actele de transfer

marți, 01 septembrie 2015, 02:01
5 MIN
 CAZ UNIC la UMF Iaşi! Un student şi-a falsificat la perfecţie actele de transfer

Matkal Alatawnah era student în anul al II-a la Facultatea de Medicină Dentară. El a fost exmatriculat. Fostul student este urmărit penal în Germania.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a făcut public un raport al Comisiei de Etică, din luna aprilie a acestui an, din care rezultă că instituţia de învăţământ superior a identificat cazul unui student străin care şi-a falsificat documen­te­le pentru a se transfera la Iaşi. Acesta este primul caz de acest gen înregistrat de univer­sitate, descoperindu-se în cazul acestuia că a trimis o serie de documente care replicau aproape la perfecţie documentele care ar fi trebuit să le prezinte la transferul de la Uni­ver­sitatea Mainz din Germania. Într-un final, acesta a fost exmatriculat, după cercetările reprezentanţilor UMF, iar în urma demersurilor acestora, care au contactat instituţia de învăţământ superior din Germania, s-au făcut plângeri la autorităţile locale, care au deschis dosar penal împotriva studentului pen­tru fals în înscrisuri.

Rezultate fictive

Conform oficialilor UMF şi al raportului făcut public săptămâna aceasta al Comisiei de Etică, cazul este o premieră în cadrul ins­ti­tuţiei de învăţământ superior – un student care să-şi fi falsificat documentele privind studiile sale pentru a se putea transfera la Iaşi. Este vorba despre Matkal Alatawnah, care era în primăvară student în anul al II-lea la seria de engleză a Facultăţii de Me­di­cină Dentară. Acesta a fost iniţial acuzat că a încălcat Codul de Etică şi Deontologie Pro­fesională Universitară prin „confecţionarea de rezultate sau înlocuirea rezultatelor cu date fictive, în situaţiile şcolare existente în dosarul de aplicaţie pentru transferul de la Universitatea Mainz, din Germania“, după cum au precizat membrii Comisiei de Etică în documentul înaintat Senatului UMF.

Fapta a fost semnalată în martie şi soluţio­na­tă spre finalul lunii aprilie, cu drept de contestaţie în 15 zile. După semnalarea faptei, studentul a fost contactat pentru prezenta­rea la audieri, unde i s-au prezentat lucrurile de care este acuzat şi a fost lăsat să-şi prezinte propriile argumente. „Comisia de Etică, de­liberând, a constatat că probele administrate confirmă săvârşirea de către Matkal Alatawnah a faptelor precizate în sesi­za­rea menţionată şi constituie abaterea gra­vă «confec­ţio­na­rea de rezultate sau înlo­cui­rea rezultatelor cu date fictive», mo­ti­vele invocate de către acesta nefiind de na­tu­ră a-l exonera de răspundere“, se precizează în documentul citat.

Documente scoase la imprimantă

Aceştia precizează în continuare că în­scrisurile aduse de către student, constând în situaţii şcolare, sunt diferite, iar faptul că el nu şi-a depus personal dosarul la în­scriere nu îl absolvă de răspundere, fiindcă nu a ve­nit cu nicio explicaţie cu privire la situaţiile şcolare diferite – cele prezentate de student şi cele ale Universităţii Mainz, solicitate de UMF.

În urma corespondenţei cu instituţia de învăţământ superior din Germania, Co­mi­sia de Etică precizează în raportul res­pec­tiv că Universitatea Mainz nu a confirmat una dintre situaţiile şcolare prezentate de student şi că, în urma discuţiilor cu UMF, au solicitat şi s-a demarat urmărirea penală împotriva lui Matkal Alatawnah. Studentul a hotărât să conteste decizia iniţială de „suspendare a dreptului de a se prezenta la două sesiuni consecutive de concurs“ la Senatul UMF Iaşi, aducând o serie de documente suplimentare doveditoare, însă Comisia de soluţionare a contestaţiilor întrunită a des­co­perit falsurilor şi a propus exmatricularea acestuia, lucru care a fost votat în unanimitate.

„Comisia de soluţionare a contesta­ţii­lor constată că situaţia şcolară confirmată de Universitatea din Germania ca fiind rea­lă nu este în original, ci doar în copie xe­rox, în schimb situaţia infirmată se găseşte în orginal. Din compararea celor două ac­te reies anumite diferenţe ce pot fi interpre­tate ca fiind contrafaceri: diferenţe de font utilizat, de antet, de ştampilă etc, deşi acte­le poartă sigla aceleiaşi instituţii, la aceeaşi dată. Studentul se face vinovat de utiliza­rea unor documente contrafăcute, falsificate, depuse la dosar, falsul în documente constituind o faptă penală“, se precizează în hotărârea Comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

Înjurături adresate profesorilor

În ultimul an universitar, la Univer­sita­tea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au existat două cazuri ale unor studenţi împotriva cărora s-a luat măsura „suspendării dreptului de a se prezenta la două sesiuni consecutive de examen“.

Prof.dr. Ga­briel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi, a precizat pentru „Zia­rul de Iaşi“ că forul, în şedinţa de pe 29 iu­lie, a analizat contestaţia studentului Fawa­hak Amir, anul al II-lea, Facultatea de Me­dicină Generală, seria de studiu în limba engleză, şi i-a res­pins-o. Acesta fusese sanc­ţionat iniţial de că­tre Comisia de Etică pentru că ar fi avut un comportament lipsit de res­pect faţă de ca­drele didactice ale instituţiei de învăţământ superior, surse din universitate precizând că studentul ar fi înjurat şi agresat verbal unul dintre profesorii de la Medicină Generală, care l-a raportat Co­mi­siei de Etică.
 

Comentarii