De Business

Punem punctul pe știi

Cazuri de accidente de muncă inedite. De ce conteaza pe unde mergi acasa

In ultimii trei ani numărul accidentelor de muncă fatale a scăzut la jumătate.

luni, 18 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Cazuri de accidente de muncă inedite. De ce conteaza pe unde mergi acasa

Numărul accidentelor de muncă mortale a scăzut în ultimii trei ani aproape la jumătate. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin însă că cele mai frecvente situaţii de accidente de muncă pe care le întâlnesc în ultima perioadă sunt rutiere şi că aceste se petrec în timp ce angajaţii merg la lucru sau se întorc acasă.

În ceea ce priveşte tipurile de accidente de muncă, acestea sunt clasificate în mai multe categorii, respectiv cele cu incapacitate de muncă, mortale şi colective. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) ne-au spus însă că cele mai frecvente sunt accidentele de muncă ce se petrec în timp ce angajaţii merg către servici sau pleacă de la locul de muncă, accidente numite „de traseu”. „Potrivit legislaţiei în vigoare, se numeşte accident de muncă orice incident care se petrece în timpul muncii sau în perioada în care un angajat îndeplineşte atribuţii de serviciu. În ultimii ani am observat că frecvente sunt accidentele de muncă rutiere. Acestea se încadrează în categoria incidentelor în care oamenii merg la servici sau se întorc acasă.  Un exemplu ar fi acela în care două profesoare mergeau la un liceu din Podu Iloaei cu maşina şi au suferit un accident grav, în urma căruia s-au ales cu leziuni serioase. Vorbim tot de accident de muncă şi în cazul în care un angajat al unei firme ieşene este delegat să meargă la o firmă din străinătate pentru o anumită perioadă, iar pe drum suferă un accident”, a spus George Tanasievici, purtător de cuvânt al ITM.
 

Anexă la contractul de muncă

Acesta ne-a mai spus că atunci când o persoană se angajează, într-o anexă ataşată contractului de muncă, lucrătorul trebuie să specifice traseul aproximativ pe care îl urmează atunci când merge către locul de muncă. „Dacă cineva locuieşte în centru şi lucrează în Păcurari, dar merge prin Alexandru şi suferă un accident, atunci nu mai vorbim de accident de muncă, pentru că nu este justificată abaterea de la traseu. De asemenea, tot în această anexă este stipulat şi timpul aproximativ de care un angajat are nevoie pentru a ajunge la servici”, a completat George Tanasievici. Un alt caz în care se poate vorbi de accident de muncă este legat de persoanele care urmează cursuri de calificare sau recalificare. „Deşi aceste persoane nu sunt angajate propriu-zis, dar urmează respectivele cursuri sau fac practică productivă, aşa cum fac unii elevi şi studenţi, iar în acest interval de timp suferă un accident, este vorba tot de accidente de muncă”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al ITM. Bunăvoinţa şi altruismul pot conduce şi ele la accidente de muncă, în situaţia în care cineva merge pe stradă, vede un incendiu într-o clădire şi intră în aceasta pentru a salva o persoană. „Deşi salvatorul nu lucrează în clădirea respectivă, vorbim tot de un accident de muncă. Acesta a fost şi cazul unei fete care a murit în timp ce încerca să salveze o altă tânără ce se afla în fosta Estudentina în 2011. Trebuie să precizez că cele mai grave accidente de muncă sunt cele mortale. Un alt astfel de caz a avut loc în noiembrie, anul trecut, atunci când a murit o profesoară în timp ce se deplasa către şcoala la care preda”, a mai arătat Tanasievici.
 

Ce spune statistica

În ultimii trei ani, numărul accidentelor de muncă mortale a scăzut, potrivit reprezentanţilor ITM. Dacă în 2010 au fost 11 astfel de accidente, în 2011 au fost cu trei mai puţine, iar anul trecut s-au înregistrat şase accidente de muncă mortale. „În ceea ce priveşte situaţia accidentelor de muncă, pot să vă spun că în 2010 au fost în total 92 de incidente, dintre care 81 cu incapacitate de muncă. Mai apoi, în 2011 s-au înregistrat în total 98 de accidente de muncă, în 90 dintre cazuri fiind vorba tot de incapacitate de muncă, iar la finele anului trecut erau 99 de accidente de muncă. Există însă mai multe pentru 2012, întrucât la unele dintre cazuri încă se lucrează”, a mai spus George Tanasievici. Într-una din ţările europene, de exemplu, firmele sunt bune de plată dacă un angajat încearcă să se sinucidă din cauza presiunilor nejustificate puse asupra lui de către superiori. Aceasta a fost decizia pe care a luat-o Curtea Supremă din Grecia după ce o angajată a unui producător de mezeluri şi-a tăiat venele de la o mână în 2008 după ce a fost obligată să accepte o a doua slujbă la o altă companie din cadrul grupului care deţinea fabrica unde lucra. Astfel, angajatorul trebuie acum să scoată din buzunar 60.000 de euro.
 

Comentarii