Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce au votat consilierii: Au scăzut amenzile propuse în cazul în care vi se ridică maşina

GALERIE
ridicare masina
  • ridicare masina
- +

Dacă şoferul vine la maşină în momentul în care este ridicată pe platformă, acesta va plăti 290 de lei (era propusă taxa de 330 de lei). Pentru fiecare zi de întârziere se plăteşte 45 de lei (în loc de 60).

Maşinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate de către autorităţi începând cu mijlocul lunii septembrie. Consiliul Local (CL) a aprobat ieri regulamentul privind activitatea de ridicare, transport şi depozitare a autoturismelor lăsate de şoferi în zone interzise. Faţă de propunerea iniţială, CL a decis şi unele reduceri de tarife. Astfel, şoferii care vor trebui să-şi recupereze maşina din depozitul Servicii Publice Iaşi vor fi nevoiţi să achite o taxă de 430 lei (450 lei, iniţial), iar dacă îşi vor ridica autoturismul după 24 de ore, atunci li se aplică un tarif suplimentar de 45 lei (60 lei, iniţial) pe fiecare zi de întârziere.

Un alt tarif stabilit de CL vizează situaţia în care un şofer ajunge la maşină în momentul în care vehiculul este ridicat pe autoplatformă. Într-un astfel de caz, şoferul poate achita o taxă de 290 lei, iar maşina îi va fi returnată fără a mai fi transportată la depozitul SPI. Regulamentul a stârnit discuţii aprinse în plen, liberalii votând împotriva acestor tarife. În schimb, ei au solicitat reducerea lor la 250 lei (preluarea maşinii din depozit) şi 100 lei (returnarea maşinii ridicată pe autoplatformă). Valorile propuse de liberali au fost respinse de consilierii PSD, care deţin majoritatea în CL. „În ceea ce priveşte tarifele propuse, nu suntem nici primii, nici ultimii din listă, după mărime. La Cluj tariful e 547 lei, Timişoara - 450 lei, Sibiu - 650 lei, Alba Iulia - 380 lei, Sector 3 Bucureşti - 500 lei, Buzău - 600 lei, Oradea - 300 lei“, a comentat primarul Mihai Chirica.

Un liberal a propus o taxă de intrare în Centru

În schimb, liberalii au reproşat Executivului municipalităţii că instituie măsuri de sancţionare, dar nu rezolvă problema în ansamblul ei prin amenajarea de noi locuri de parcare. O propunere venită din tabăra liberală a vizat introducerea unei taxe pentru şoferi de acces în zona centrală. „O soluţie mai ieftină şi cu un rol educativ clar mai bun ar fi să instituim o taxă de intrare în Centru maşini, care ar fi mult mai mică, 5 - 10 lei“, a spus consilierul Ciprian Bostan (PNL), care a admis că propunerea sa, probabil, nu va fi privită cu „simpatie“, dar, a susţinut el, ar putea determina şoferii să lase maşinile în afara zonei centrale şi să aleagă alte mijloace de transport. La rândul lui, consilierul Paul Boişteanu (PSD) a subliniat că există parcări în zona centrală, dar, de cele mai multe ori, şoferii îşi lasă maşinile în zone interzise. „Sunt absolut convins că cel care îngreunează traficul prin parcări în diverse zone este foarte conştient de ceea ce face. Nu este o întâmplare sau un caz fortuit. Vezi maşini în staţia de pe Independenţei, iar vizavi este parcarea goală pentru că îi este greu să se ducă să facă rondul şi să ducă maşina în parcare“, a comentat Boişteanu.

El a precizat că nu agreează introducerea unei taxe de acces în centru. „Eu aş vrea să încurajez să nu se concentrăm în aplicarea acestui regulament doar pe eliberarea străzilor, ci şi pe eliberarea trotuarelor“, a spus, la rândul lui, consilierul independent Andrei Postolache. De menţionat că, potrivit unor noi reglementări legislative, şoferii pot parca pe trotuar doar în situaţia în care sunt amenajate locuri de parcare pe suprafaţa acestuia. Liberalul Alexandru Coţofan a propus Executivului o soluţie alternativă: pe bulevardele cu şase benzi, prima bandă să fie utilizată cu marcaje şi parcometre. „Este o sursă financiară foarte bună pentru buget, iar costurile sunt rezonabile. Cred că ar trebui luate în discuţie mai multe variante pentru a descongestiona problema parcărilor“, a menţionat Coţofan. El a adăugat că, deocamdată, realizarea de parcări subterane este „un vis de nerealizat“. Şoferii vor beneficia de o perioada de graţie de două săptămâni în aplicarea regulamentului, propunerea venind din partea consilierului Florin Boca (PSD). Social-democratul a precizat că în această perioadă ar trebui dusă o campanie de informare. Activitatea de ridicare a maşinilor va fi gestionată de SPI, dar, cel mai probabil, societatea din subordinea municipalităţii va apela şi la operatori privaţi.

Ce hotărâri au mai aprobat consilierii

Un alt proiect care a stârnit patimi în CL a fost cel privind aprobarea criteriilor de selecţie privind organizarea concursului pentru funcţia de administrator public, viitorul „locotenent“ al primarului Mihai Chirica. Liberalii au propus ca persoanele interesate să aibă cel puţin trei ani de experienţă în mediul privat şi administraţie publică faţă un singur an stabilit de executivul municipalităţii. În urma discuţiilor, vechimea cerută de Primărie va fi de 5 ani. Printre altele, CL a mai aprobat un regulament şi creşterea tarifelor pentru pieţele agroalimentare, preluarea în proprietate a fostelor cinematografe Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului, noi criterii de atribuire de locuinţe sociale, un regulament pentru respectarea de către investitorii imobiliari a unor norme suplimentare de protecţie a mediului şi o serie de planuri urbanistice zonale pentru investiţii propuse de proprietari privaţi.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri