De Business

Punem punctul pe știi

Ce mari firme s-au vândut în 2016 şi cine le-a cumpărat. Cea mai mare tranzacție a fost de 533 de milioane de euro

miercuri, 28 decembrie 2016, 20:51
2 MIN
 Ce mari firme s-au vândut în 2016 şi cine le-a cumpărat. Cea mai mare tranzacție a fost de 533 de milioane de euro

Vânzarea reţelei de magazine Profi, a complexului turistic Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din staţiunea Olimp şi preluarea de către gigantul francez Lactalis a fabricilor Covalact şi Albalact sunt câteva dintre cele mai importante tranzacţii încheiate în 2016.

Numai Consiliul Concurenţei a autorizat, în acest an, 59 de tranzacţii, arată datele furnizate pentru MEDIAFAX de Autoritatea de Concurenţă. Printre acestea se numără preluarea acţiunilor companiei La Fântâna de către fondul de investiţii Oresa Ventures (Cipru), achiziţionarea companiilor Bel Rom Trei şi Sibiu Shopping City de către NE Property Cooperatief, firmă membră a grupului sud-african de investiţii NEPI (New Europe Property Investments), care deţine pe piaţa locală mai multe malluri şi clădiri de birouri, cumpărarea magazinelor Billa de către Carrefour Nederland BV, preluarea acţiunilor de la Banca Carpatica de către Nextebank etc.

O parte din tranzacţiile care au primit acceptul Autorităţii de Concurenţă în 2016 au fost anunţate în ultima parte a lui 2015.

Însă cea mai recentă tranzacţie este cea prin care lanţul Phoenicia, ce aparţine preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turism, Mohammad Murad, a cumpărat complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din staţiunea Olimp de la Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism. Valoarea tranzacţiei a fost de aproximativ 10 milioane de euro.

Cea mai importantă tranzacţie din acest an a fost cea din luna noiembrie, când acţiunile Profi Rom Food, deţinătorul celui mai extins lanţ de supermarketuri din România, au fost vândute de Enterprise Investors către Mid Europa Partners, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 533 de milioane de euro. Această sumă plasează tranzacţia pe locul cinci în topul ultimilor 15 ani din punctul de vedere al transferurilor private (excluzând privatizările) şi pe locul 8 în clasamentul general (incluzînd privatizările). La începutul lui 2016, McDonald’s România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de restaurante, cu afaceri de circa 100 de milioane de euro şi cu aproape 70 de unităţi de tip fast-food, şi-a schimbat acţionarul. Compania malteză Premier Capital urma să plătească 65,33 milioane de dolari pentru preluarea operaţiunilor locale ale grupului american McDonald’s, tranzacţie care a inclus toate cele 67 de restaurante McDonald’s din România, cele 19 cafenele McCafé şi franciza locală a McDonald’s.

Iar în decembrie, gigantul francez Lactalis a anunţat că a semnat preluarea producătorului de lactate Covalact, unul dintre cei mai mari jucători de pe segment. Francezii, care au cumpărat la începutul acestui an şi liderul pieţei locale de lactate, grupul Alblact, şi-au consolidat prima poziţie în piaţă. Aceasta este a treia preluare a grupului în România, după LaDorna şi Albalact.

Continuarea, pe Mediafax.

Comentarii