De Business

Punem punctul pe știi

Ce nu a făcut îngheţul, a făcut dezgheţul: sute de hectare de culturi inundate

miercuri, 03 mai 2017, 16:20
2 MIN
 Ce nu a făcut îngheţul, a făcut dezgheţul: sute de hectare de culturi inundate

În judeţ s-au înregistrat pagube moderate în urma zilelor friguroase de acum două săptămâni. La vremea respectivă au fost înregistrate temperaturi cu minus, pe timpul nopţii, de până la 4 grade celsius. Însă ce nu a reuşit să făcă frigul, a făcut dezgheţul. Cea mai afectată zonă este Lunca Prutului, unde oamenii s-au trezit cu culturile la pământ.

„Lunca Prutului s-a inundat, a băltit apa acolo câteva zile. Acum s-a retras. Am fost personal acolo şi am văzut, în acea zonă sunt culturi de grâu, rapiţă şi floarea soarelui. În proporţie de 70-100% sunt distruse. Singura soluţie este să întoarcă culturile, deoarece de la Guvern nu primesc nici un ajutor. Pentru 375 de hectare afectate din cele 275.000 câte sunt în judeţ, nu se declară zonă calamitată“, a explicat Jalbă Magneriu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi.

Dacă majoritatea agricultorilor au scăpat ca prin mi­nune în urma gerurilor, cei care au livadă, viţă de vie şi arbuşti simt deja pierderile.

„Este greu de estimat, mi-a rupt multe crengi. Cred că paguba este de 30%. În prezent am dozatoare cu suc de cătină în 22 de magazine Carrefour din ţară, chiar mâine plec la Arad, unde am mai deschis unul. Ce să spun, e un produs de nişă, omul tot Coca Cola preferă“, spune cu amar Adrian Fetcu, un ieşean care are 20 de hectare cu cătină.

Unul dintre cei mai mari agricultori din judeţ, Ioan Lungu, spune că a avut noroc.

„Noi am fost la extremitatea nordică a frontului atmosferic şi până în acest moment nu avem pagube“, spune acesta.

Acesta are 150 de hectare de vie şi 30 de hectare de pomi fructiferi. Cu tot cu culturile agricole, ieşeanul ajunge la 2.000 de hectare de culturi.

Comentarii