Ce nu ştiaţi despre muzeul memorial „Poni – Cernătescu” din Iaşi

joi, 23 octombrie 2014, 12:10
1 MIN
 Ce nu ştiaţi despre muzeul memorial „Poni – Cernătescu” din Iaşi

Muzeul Memorial "Poni-Cernătescu", amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B din Iaşi, este un muzeu naţional care prin conservarea şi valorificarea patrimoniului său cultural, promovează creaţia ştiinţifică a savanţilor Petru Poni şi Radu Cernătescu.

Inaugurat oficial în anul 1991, muzeul a fost constituit pe baza donaţiilor din anii 1971-1973 ale profesoarelor Margareta Poni şi Florica Mageru descendente ale savantului chimist Petru Poni, cuprinzând o serie de obiecte de mobilier, obiecte de artă, cărţi, documente, fotografii, minerale, corespondenţă, lucrări ştiinţifice, partituri muzicale.

Muzeul "Poni—Cernătescu" este amenajat într-o casă monument istoric construită în anul 1839, de către mitropolitul Veniamin Costachi. În această casă a locuit în perioada 1880-1925 Petru Poni, cel care a pus bazele ştiinţei româneşti, iar din 1930, academicianul Radu Cernătescu, nepot al lui Petru Poni, remarcabil cercetător în domeniul chimiei. Un farmec aparte este dat clădirii de parcul casei şi foişorul său, numit "chioşcul poeziei". Acesta a fost reconstruit în anul 1995 şi este locul unde citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni. După un lung proces de restaurare, muzeul a fost inaugurat în anul 1991, sub numele de Muzeul Chimiei Ieşene "Petru Poni", iar în anul 1994 a devenit Muzeul "Poni-Cernătescu".

Aflaţi mai multe de pe agerpres.ro şi de pe cimec.ro

 

Comentarii