Ce se poate face cu cei 7 milioane de lei alocaţi pentru Casa Racoviţă. Propunerea lui Andrei Postolache

luni, 18 iulie 2016, 01:59
3 MIN
 Ce se poate face cu cei 7 milioane de lei alocaţi pentru Casa Racoviţă. Propunerea lui Andrei Postolache

Lipsa unui festival de anvergură se simte din ce în ce mai acut la Iaşi. În timp ce alte oraşe din ţară reuşesc să atragă turişti şi îşi consolidează un brand inclusiv la nivel internaţional, Iaşul nu are încă în plan organizarea unui eveniment de amploare. 

În ultimii ani, tot mai mulţi tineri s-au exprimat în favoarea unui astfel de proiect, atât pe reţele de socializare, cât şi în sesizări pe adresa redacţiei sau în comentarii pe forumul online al „Ziarului de Iaşi“. În viitor, executivul municipalităţii şi consilierii locali ar putea să ofere importanţa care se cuvine unui astfel de subiect, atât timp cât şi actuali membri ai deliberativului se pronunţă în fa­voarea organizării unui festival de anvergură.

Într-o scrisoare deschisă, liderul Partidului Pentru Iaşi (PPI), consilierul local Andrei Postolache, îi transmite primarului Mihai Chiri­ca că Iaşul merită un „Electric Cas­tle“. „În aceste zile, foarte mulţi ieşeni se întorc de la Electric Castle din Cluj, cu regret, ca în fiecare an, că nu avem nimic comparabil în Iaşi. Ca să fie şi mai clară diferenţa, oraşul în care se întorc e plin de reclame la Untold. E un afiş mare de la Kaufland cum intri prin Păcurari cu o tombolă unde poţi câştiga bilete. La intrarea în Iaşi, reclama cea mai mare este despre ceva ce se întâmplă în Cluj“, spune Postolache. În continuare, el a su­bliniat că un eveniment de anvergură nu înseamnă Festivalul Internaţional al Educaţiei „unde se întâmplă 100 de lucruri mici, fiecare cu un ecou minim“. „Nu vorbesc de Julio Iglesias. Nu vorbesc de DJ Bobo sau de Boney M. Vorbesc de un festival la care să vină minimum 50.000 de oameni, care să ţină minimum trei zile, cu trupe moderne, de actualitate, pentru care să vină lumea din Cluj la noi. De la Bu­cureşti. De la Timişoara. Din stră­inătate. Ceva care să pună Iaşul pe hartă, ca să ne rămână tinerii în Iaşi, ca să ne vină studenţi aici şi, ca data viitoare când vom discuta de capitală europeană de orice fel, să nu ne plângem iar că noi suntem buni în felul nostru, dar neînţeleşi“, a precizat liderul PPI.

Postolache i-a indicat lui Chirica şi o posibilă sursă de finanţare, respectiv o parte din banii pe care primăria intenţiona să-i cheltuiască pentru achiziţionarea Casei Racoviţă, proiect care a fost respins în Consiliul Local. „Luaţi o parte din aceşti 7 milioane lei şi faceţi un festival de muzică în Iaşi care să aibă loc an de an şi care să ne aducă numele în toată ţara şi mai departe. Veniţi cu acest proiect, alocaţi banii pentru el şi veţi avea sprijinul meu în a-l organiza, şi al multor altora, enorm de mulţi, ieşeni care abia aşteaptă aşa ceva la noi în oraş, ca să nu mai trebuiască să ne ducem de fiecare dată la alţii“, a conchis Postolache.

După respingerea proiectului privind achi­ziţiona­rea Casei Racoviţa, primarul Iaşului a declarat că va supune din nou dezbaterii plenului această propunere la următoarea şedinţă, când vor fi prezenţi şi aliaţii PSD din CL (consilierii ALDE). În trecut, la nivel public, s-a mai discutat despre oportunitatea unui festival de anvergură la Iaşi, iar unele dintre principalele probleme identificate atât de către responsabili din primărie, cât şi de organizatori de evenimente constau în lipsa unui amplasament pentru un astfel de concert, lipsa unor sponsori privaţi puternici, neimplicarea municipalităţii şi, nu în ultimul rând, divizarea industriei ieşene privind organizarea de evenimente. 

Comentarii