Cel mai frumos muzeu din Iaşi, ucis de nepăsare. Autorităţile s-au spălat pe mâini

miercuri, 25 februarie 2015, 02:59
2 MIN
 Cel mai frumos muzeu din Iaşi, ucis de nepăsare. Autorităţile s-au spălat pe mâini

Dilema în legătură cu proprietarul de drept al imbolilului în care se află Muzeul de Istorie Naturală continuă.

După ce Primăria Municipiului Iaşi s-a dezis într-un răspuns trimis „Ziarului de Iaşi“ de orice legătură cu clădirea de patrimoniu, reprezentanţii Uni­versităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi susţin că nu există niciun act de proprietate în instituţia de învăţământ superior pentru clădirea de pe bulevardul Independenţei.

„Hotărârea definitivă a instanţei în litigiul cu Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi spune că imobilul şi terenul aferent fac par­te din domeniul public al Municipiului Iaşi. Clădirea este în administrarea Universităţii acolo unde era şi încă este Muzeul de Istorie Naturală şi a Societăţii în spaţiile de la parter şi biblioteca. Clădirea figurând cu acest statut juridic situaţia ei e destul de complicată pentru că, atâta timp cât noi nu o avem în proprietate sau în concesiune, nu avem cum să intervenim nici măcar atât cât să facem un studiu de prefezabilitate. Trebuie să găsim o soluţie“, a declarat prof. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Mai mult, reprezentanţii legali ai Societăţii de Medici şi Naturişti susţin că au realizat mai multe interpelări pentru a determina în proprietatea cui figurează imobilul respectiv. Până în prezent nu figurează nici la Ministerul Culturii şi nici la Primăria din Iaşi, conform acestora, urmând să fie trimisă şi o cerere în acest sens către Ministerul Educaţiei Naţio­nale.

„Prin Ordinul Ministrului Învăţă­mân­tului şi Culturii 327/1960 imbolilul, înce­pând cu 1 aprilie 1960, s-a dat în folosinţa Societăţii Ştiinţelor Medicale din RPR Filiala Iaşi (actuala Societate de Medici şi Naturalişti Iaşi), parterul clădirii din strada Gheorghe Dimitrov nr. 62, actualul Bl. Independenţei nr. 16, restul clădirii rămâne în folosinţa Universităţii «Alexandru Ioan Cuza»“, se precizează în ordinul de ministru din 1960 care stabileşte cine stă în clădirea respectivă fără a se preciza exact proprie­tarul.

Acest act a fost obiectul litigiului dintre Societate, Primărie şi Universitate, care s-a soluţionat prin admiterea autenticităţii şi aplicarea acestuia.

CITIŢI ŞI: NU LĂSAŢI SĂ MOARĂ ACEST SIMBOL AL IAŞULUI!

300.000 de exponate ale Muzeului de Istorie Naturală din ţară riscă să fie distruse. Cel mai vechi muzeu din ţară de acest gen, înfiinţat în 1834, este închis de doi ani.

Comentarii