Cele două Americi au fost populate într-un singur mare val

vineri, 24 iulie 2015, 01:49
2 MIN
 Cele două Americi au fost populate într-un singur mare val

S-a intamplat acum mai mult de 23.000 de ani. Unii amerindieni amazonieni ar avea strămoşi genetici comuni cu aborigenii australieni, arată două studii publicate la începutul acestei săptămâni.

Antropologi şi arheologi au dezbătut mult timp cu privire la originile primilor locuitori ai Americilor, teza cea mai frecvent acceptată fiind aceea a populaţiilor migratoare venite din Asia care au traversat fâşia de pământ care lega Siberia şi Alaska, acum scufundată sub Strâmtoarea Bering. Dar câte valuri migratoare succesive au existat şi în ce moment al istoriei s-au produs aceste migraţii rămâne o întrebare deschisă.

Pe baza datelor genetice ale oamenilor antici şi moderni din cele două Americi, din Siberia, Oceania, Europa şi Africa, Maanasa Raghavan de la Universitatea din Copenhaga şi colegii săi susţin că primii amerindieni au sosit din Siberia într-un singur val de migraţie acum mai mult de 23.000 de ani. Migranţii au rămas între Alaska şi estul Siberiei timp de 8000 ani, înainte de a-şi continua drumul şi a se împărţi spre cele două Americi.

Potrivit studiului publicat în revista Science, diferenţele genetice dintre populaţiile amerindiene actuale provin nu de la mai multe valuri de migraţie, ci de la relaţionările care au avut loc după iniţiala mare migraţie.
De asemenea, echipa a identificat o legătură genetică care a apărut după valul iniţial de migraţie, în rândul unor nativi amerindieni, cu o populaţie din Asia de Est şi din zona australo-melaneziană (Papua, Insulele Solomon şi Asia de Sud ).

Această concluzie surprinzătoare indică faptul că populaţia Lumii Noi nu a rămas izolată de Lumea Veche, după migraţia iniţială, susţin aceste studii. Într-un alt studiu, David Reich şi Pontus Skoglund de la Harvard Medical School din Boston au comparat genomul unui număr de 30 de populaţii amerindiene din America Centrală şi de Sud cu cel al 197 de oameni din întreaga lume. Conform acestor teste genetice, publicate în revista britanică Nature, unele populaţii amerindiene din Amazonia (America de Sud) ar fi legate genetic mai mult de primii indigeni din Australia, din Noua Guinee şi Insulele Andaman (India) decât de eurasiaticii sau amerindienii de astăzi. Pentru oamenii de ştiinţă, aceste "amestecuri" de gene au avut loc după marele val iniţial al migraţiei, dar înainte de sosirea amerindienilor în Amazonia. "Studiul nostru sugerează că au existat şi alte contribuţii care s-au adăugat genomului iniţial din Siberia. Această observaţie nu vine în contradicţie cu rezultatele lui Maanasa Raghavan", a declarat Pontus Skoglund.

 

Comentarii