Cele mai întinse parcuri naționale din Carpați. Vezi ce zone superbe are România

marți, 30 iulie 2013, 12:31
2 MIN
 Cele mai întinse parcuri naționale din Carpați. Vezi ce zone superbe are România

România are 14 arii protejate declarate parcuri naționale în 2000, respectiv 2005, şi înființate începând cu 1938. 12 dintre acestea sunt situate de-a lungul arcului Carpatic, de la Munții Aninei, din Carpații Occidentali, la Munții Rodnei, în nordul Carpaților Orientali.

Cel mai mic parc național, Buila-Vânturarița din Munții Căpățânii, are aproape 4.200 de hectare, în timp ce unele dintre cele mai întinse arii protejate depășesc 35.000 de hectare.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Cel mai mare parc național al României după Delta Dunării, Domogled – Valea Cernei, are o suprafață totală de 61.211 hectare şi se întinde de-a lungul bazinului râului Cerna, de la izvor până la confluența cu râul Belareca, peste masivul Munților Godeanu și al Munților Cernei (pe versantul drept), respectiv în zona Munților Vâlcanului și Munților Mehedinți. Parcul a fost înființat în 1990, iar din punct de vedere teritorial-administrativ, este cuprins în granițele a trei județe, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Parcul Domogled – Valea Cernei conține peșteri termale unice în România, izvoare termominerale, abrupturi şi vârfuri calcaroase, lacuri de acumulare montane, chei şi prăpăstii calcaroase, dar şi cătune izolate în munte.

Parcul Național Munții Rodnei

Situat pe teritoriul administrativ al județelor Bistrița-Năsăud, Maramureș și Suceava, în zona centrală a Munților Rodnei, Parcul Național cu acelaşi nume se întinde pe aproximativ 47.000 de hectare. Înființat, ca arie protejată, în 1990, parcul a fost desemnat mai târziu Rezervație a Biosferei de către Comitetul UNESCO „Omul și Biosfera”. Relieful Parcului se remarcă prin bogăția formelor glaciare și crionivale, cu soluri permanent îngheţate, 67 de lacuri, văi şi circuri glaciare. O formă carstică deosebită din Munții Rodnei este peștera Izvorul Albastru al Izei, cu o lungime de 2,5 km, unde se găsesc galerii și cascade spectaculoase. Tot aici se află Rezervația botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca şi rezervațiile științifice Pietrosu Mare şi Piatra Rea.

 

Citeşte despre celelalte parcuri pe YahooNews

Comentarii