Cele mai multe cadre didactice cu gradul I sunt învăţătorii

marți, 28 octombrie 2014, 02:53
2 MIN
 Cele mai multe cadre didactice cu gradul I sunt învăţătorii

În topul specializărilor cu cei mai mulţi profesori care au obţinut gradul I se află învăţătorii.

Din cele peste 3.000 de cadre didactice cu acest grad, 791 sunt dascălii care predau la clasele mici. Alţi 208 dascăli cu aceste performanţe profesio­nale sunt profesori de matematică, 177 de profesori de română şi alţi 145 sunt profesori la disciplinele ştiinţe social-umane. Numai anul trecut s-au înscris şi au fost inspectaţi la clasă 933 de dascăli pentru gradul I şi 736 pentru gradul II.

„Acest fapt confirmă profesionalismul şi buna pregătire a personalului din învăţământul preuniversitar ieşean, oglindite în rezultatele obţinute de elevi la evaluările externe. Judeţul Iaşi a obţinut în ultimii ani rezultate peste media pe ţară la Evaluarea Naţională, Examenul de bacalaureat, rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare. Acordarea gradului I semnifică dobândirea de către cadrul didactic a unui nivel înalt de maturitate profesională şi expertiză, care îl recomandă ca pe un generator de bune practici în mediul educaţional şcolar“, au motivat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

Tot anul acesta calendaristic, un număr de 2.500 de cadre didactice au obţinut definitivatul în învăţământ, din care 1.200 se regăsesc în proporţii egale la ariile curriculare limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe.

Au mai rămas 853 de dascăli care nu şi-au dat încă definitivatul şi sunt încadraţi în acest an şcolar. Inspectoratul trage un semnal de alarmă pentru profesorii titulari care împlinesc şapte ani de când predau.

Conform legislaţiei, acestora li se va desface contractul de muncă şi vor rămâne doar suplinitori. În această situaţie se află deja 135 de profesori care au peste 7 ani la catedră şi nu şi-au dat niciodată definitivatul. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt învăţători (33), profesori de română (26), matematică (20), Tehnologii (21) şi educatori (18). Alţi 211 încă mai au o şansă anul acesta ori cel târziu la anul, deoarece au între 5 şi 7 ani de vechime efectivă la catedră. Dintre aceştia, 91 riscă să piardă postul de titular şi să li se desfacă contractele de muncă. Aceştia vor deveni suplinitori, cu un salariu mai mic.

Comentarii