Cheia temniţei în care a stat Oscar Wilde va fi expusă publicului larg

duminică, 12 martie 2017, 12:12
2 MIN
 Cheia temniţei în care a stat Oscar Wilde va fi expusă publicului larg

Cheia temniţei în care a stat Oscar Wilde, în 1895, la Reading, şi o scrisoare, datată 1894, în care autorul neagă că ar fi scris controversata carte ”The Green Carnation” vor fi expuse pentru prima dată în Malta, informează BBC.

Ambele obiecte sunt deţinute de Francis Spiteri Paris, care colecţionează artefacte aparţinând lui Oscar Wilde, şi vor fi expuse în oraşul Attard de organizaţia Storm Petrel Foundation.

Oscar Wilde (6 octombrie 1854, Dublin – 30 noiembrie 1900, Paris) a fost închis pentru indecenţă. Cheia temniţei a fost vândută, în decembrie 2016, la o licitaţie Sotheby’s. Ea aparţine celulei cu numărul 3 din corpul C, etajul 3, al închisorii din Reading, unde Wilde a ispăşit o pedeapsă de muncă silnică. Oscar Wilde a fost pedepsit pentru comportament homosexual, considerat o infracţiune la acea vreme.  În ceea ce priveşte scrisoarea, ea a fost trimisă de Wilde, pe 2 octombrie 1894, publicaţiei Pall Mall Gazette. În document, el neagă reclamaţiile potrivit cărora ar fi fost autorul ”The Green Carnation”, carte ce a fost publicată anonim în acelaşi an. Personajele principale ale romanului seamănă mult cu Oscar Wilde şi iubitul său Lord Alfred Douglas, pe care adevăratul autor al volumului, Robert Hichens, îl cunoştea personal.
 
”Domnule, daţi-mi voie să contrazic, într-o manieră stăruitoare, sugestia făcută în ediţia dumneavoastră de joia trecută şi, de atunci, preluată de mai multe ziare, că aş fi autorul «The Green Carnation». Am inventat acea floare magnifică, însă, cu această carte mediocră ce a uzurpat frumosul straniu nume, trebuie să spun, nu am nimic de a face. Floarea este o operă de artă. Cartea nu”, a notat Oscar Wilde în scrisoare. Cartea a fost considerată scandaloasă de ambele părţi ale Atlanticului şi a fost folosită drept probă în procesul împotriva lui Wilde. O primă ediţie a romanului este inclusă în expoziţia din Malta.
”Am devenit obsedat de Oscar Wilde în 1966, când mă aflam într-o călătorie de lucru în Marea Britanie şi am mers să văd un spectacol după «An Ideal Husband». De atunci, cred că am citit toate cărţile despre el – sunt fascinat de geniul şi totala lui lipsă de maliţiozitate”, a declarat Francis Spiteri Paris. Expoziţia ”Vanities: Collecting Oscar Wilde” va fi deschisă în aprilie şi va cuprinde alte 100 de litografii relaţionate cu scriitorul de origine irlandeză. Obiectele vor fi expuse până în luna mai.
 
 

    

 

Comentarii