Cinci ieşeni puşi ieri la pământ de caniculă

vineri, 30 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Cinci ieşeni puşi ieri la pământ de caniculă

Unul dintre ei căzut într-un pârâu, inconştient, unde a stat circa patru ore cu capul în soare u ce sfaturi ne dă DSP?

Cinci ieşeni au ajuns la spital după căldura de ieri. Pacienţii, bărbaţi şi femei, au ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu lipotimii, stări febrile sau arsuri solare. Potrivit medicilor urgentişti, starea pacienţilor este în prezent stabilă. Astfel, o femeie de 47 de ani a ajuns la spital cu arsuri solare de gradul II pe ambele picioare. Femeia a fost tratată şi a mers la domiciliu. Alţi trei ieşeni care au mers prin soare au avut nevoie de îngrijiri medicale acuzând stări lipotimice. Un caz special înregistrat de medicii ieşeni a fost cel al unui bărbat de 74 ani găsit confuz, într-un pârâu.

„Bărbatul era scufundat în apă până la jumătate, şi se pare că a stat în apă peste patru ore. Pacientul nu ştia cum a ajuns în apă, şi prezenta o arsură solară pe faţă, antebraţe, gambe bilateral şi torace anterior“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Bărbatul a rămas internat într-o clinică de specialitate de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Un alt bărbat, în vârstă de 64 de ani, a ajuns în UPU febril, după ce a mers mai multe ore prin soare.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, în zilele de caniculă se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, între orele 11 – 18, şi folosirea hainelor lejere, a pălăriilor de soare. De asemenea, se recomandă consumul de lichide, între 1,5 – 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Potrivit medicilor, se bea un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute, se consumă iaurt, fructe şi legume proaspete. „Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola, sau de zahăr“, se precizează într-un comunicat al DSP.

 

 

 

Comentarii