Cine-i născut în martie să se ridice sus!

luni, 18 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Cine-i născut în martie să se ridice sus!

15 martie e o zi suficient de importantă în calendarul bluesului ca să nu trecem prin ea ca raţa prin apă sau investitorii străini prin Iaşi. Pe 15 martie 1912 a venit pe lume micuţul Sam John Hopkins, în Centerville, Texas. Până în 1982, când "a plecat să cânte blues îngerilor", cum s-ar titra pe posturile de ştiri, şi-a căpătat un nume de scenă, Lightnin’ Hopkins, şi un renume printre fani.

 

 "Baby, Please Don’t Go" e din anii ’20, a fost înregistrată pentru prima dată în 1935, de Big Joe Williams, dar istoria sa nu s-a oprit la Lightnin’ Hopkins; mărturie stă, de exemplu, varianta AC/DC (am mai scris că e o trupă cu mult blues!).

Tot pe 15 martie, dar în 1947 şi în Los Angeles, s-a născut cel pe care părinţii săi l-au botezat Ryland Peter Cooder şi pe care fanii îl ştiu drept Ry Cooder. Meşter la slide (tehnica de a cânta la chitară făcând să alunece pe corzi un gât de sticlă, "bottleneck", sau, mai nou, un cilindru din metal, ceramică ori sticlă), a înregistrat cu Rolling Stones, Taj Mahal, Randy Newman, Buena Vista Social Club şi ar mai urma o listă prea lungă de băgat aici…

Şi 18 martie e zi importantă: în 1951 s-a născut unul dintre chitariştii de jazz care ne plac mult: Bill Frisell! Săptămâna trecută ne-am bucurat de un DVD, "Bill Frisell Solos – The Jazz Sessions (2008)", pe care l-am urmărit de multe ori şi din care am avut multe de învăţat (cântă jazz pe Fender Telecaster, o chitară nu prea jazz!). Promitem să revenim mai pe îndelete: deocamdată, doar o avanpremieră!

În fine, ca să nu ne reproşeze nimeni că sărim peste noutăţi, amintim că tot pe 18 martie, adică azi, suflă în cele 27 de lumânări de pe tort solista suedeză Lykke Li, cunoscută mai ales de fanii berilor româneşti…

Audiţie spornică şi săptămână bună să aveţi! Pe data viitoare!

Comentarii