Cine pierde prin condamnarea lui Fenechiu

joi, 18 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Cine pierde prin condamnarea lui Fenechiu

Starea de incertitudine din PNL, care s-ar putea prelungi şi după alegerile interne din 2014, îi oferă primarului şansa să devină liderul incontestabil al USL pe plan local.

Condamnarea lui Relu Fenechiu, rămasă nedefinitivă, nu modifică decât la suprafaţă plăcile tectonice din politica locală. În orice caz, nu vom asista la seisme de amploare în lunile imediat următoare. Până la o sentinţă irevocabilă în dosarul "Transformatorul", organizaţia locală a PNL şi copreşedintele USL Iaşi, Gheorghe Nichita, îi vor recunoaşte lui Fenechiu statutul de lider. Există un cod al onoarei între politicieni de a nu-l lovi pe cel căzut, spuneţi-i dacă vreţi solidaritate de castă. Apoi, cei care abia aşteaptă să-i tragă scaunul de sub picioare se tem încă de un deznodământ schimbat la recurs. Justiţia românească ne-a mai oferit surprize. Singura variantă ca jocul politic local să se reseteze în viitorul apropiat ar fi o demisie a lui Fenechiu din PNL. Ştim cu toţii că aşa ceva n-o să se întâmple.

Secunda în care Fenechiu va urca în duba poliţiei (dacă va urca!?) este punctul T0 de la care putem începe speculaţiile. Până atunci, nici un locotenent nu-l va trăda. În opinia majoritară, principalul beneficiar al unei condamnări definitive în dosarul "Trasformatorul" va fi numărul doi în PNL Iaşi, Cristian Adomniţei. Cei care fac un astfel de pronostic, omit câteva detalii importante. Şeful Consiliului Judeţean şi-a construit cariera politică şi imaginea aproape exclusiv prin antiteză cu Fenechiu. A pozat şi a fost perceput ca o alternativă dezirabilă la şefia filialei. Practic, îşi datorează mare parte din simpatia publică, imaginii de băiat bun, ţinut în lesă de căpcăunul cel rău. În plus, Fenechiu a jucat până acum rolul de scut pentru PNL Iaşi. Toate "năzbâtiile" liberalilor purtau, în ultimă instanţă, numele lui. Când Adomniţei va prelua frâiele organizaţiei, şi va fi obligat să o facă, toate oalele i se vor sparge lui în cap. Mai trebuie spus ceva. Preşedintele CJ se simte mult mai bine în postura de lup singuratic. N-a demonstrat până acum, cel puţin prin comparaţie cu Fenechiu, că este genul de politician care să construiască o echipă în jurul său. Tinerele speranţe din PNL Iaşi, oamenii pe umerii cărora Adomniţei îşi va propti scaunul, vor rămâne legaţi ombilical de Fenechiu. Între şeful CJ şi figuri importante din noul val, Marius Bodea, Mugur Cozmanciuc sau Costel Alexe, există o incompatibilitate structurală. Viceprimarul Marius Dangă, un potenţial punct de sprijin, joacă mereu la două capete (din acest punct de vedere îi seamănă mult lui Adomniţei). La o adică, toţi aceşti băieţi ar putea fi cumpăraţi. Dar Adomniţei nu are (din câte ştim) banii lui Fenechiu. Cel puţin într-o primă etapă, şeful CJ se va putea baza doar pe echipa de liberali ţesută în jurul Casei Pătrate şi pe influenţa pe care i-o conferă funcţia în raport cu primarii PNL. Asta nu înseamnă că Adomniţei nu e în stare să revitalizeze, chiar să reinventeze, filiala liberală. Ci doar că, adept al paşilor mărunţi, el trebuie acum să-şi revizuiască din mers strategia politică. E o bătaie de cap în plus, de care Adomniţei nu avea nevoie.

Principalul beneficiar al momentului T0 va fi, cel puţin pe termen scurt şi mediu, Gheorghe Nichita. Starea de incertitudine din PNL, care s-ar putea prelungi şi după alegerile interne din 2014, îi oferă primarului şansa să devină liderul incontestabil al USL pe plan local. În plus, prin ieşirea din scenă a lui Fenechiu, PNL Iaşi îşi pierde principalul sponsor. Va dura ceva timp până când liberalii se vor reconecta, cine ştie cu ce costuri, la conductele cu bani. Or, o astfel de veste nu poate decât să-l bucure pe Nichita, în perspectiva alegerilor locale din 2016.

Comentarii