Ciobanii români au cam făcut-o de oaie

luni, 06 aprilie 2015, 01:50
3 MIN
 Ciobanii români au cam făcut-o de oaie

* Mai sunt şase zile până la Sfintele Paşti, aşadar pregătirile românilor au intrat în linie dreaptă. Habar n-avem de ce se foloseşte expresia "în linie dreaptă" (dragă prezentatorilor TV), fiindcă în cazul de faţă se merge până în ultima clipă doar cu ocolişuri. Înainte de Crăciun toţi se zbăteau să înhaţe brad, porc şi vin, acum toţi se zbat să înhaţe ouă, miel şi vin de Paşti – de parcă vinul n-ar fi nelipsit de la orice sărbătoare, inclusiv Mărţişor şi Halloween. Doar de Sărbătorile Vinului lumea bea bere, că e mai ieftină. Goana după ouă, miel etc. a început; oare produsele de Paşti 2015 sunt tradiţionale şi sănătoase sau falsuri făcute pe vapor?

* Tot mai mulţi comercianţi de ovine zic că mieii lor sunt naturali, de ţară, crescuţi bio, în condiţii ecologice; atât de mulţi, încât lumea s-a plictisit de ei şi caută ceva nou, diferit, incitant. A devenit viral pe net clipul unui cioban moldovean, patronul stânei "Mioriţa", care prezintă secvenţe din activitatea zilnică a colectivului. Cele mai multe site-uri au interzis clipul, motiv pentru care la poarta stânei este coadă. Alţi posesori de oi care vor să atragă atenţia au angajat ciobănaşi postaci, care comentează pe forumuri diverse articole de actualitate, strecurând aluzii fine, gen "Partidul / politicianul X n-a făcut mare brânză, aşa cum face doar stâna Y!"

* De 1 aprilie, campania de promovare "Mieii zburdă pe câmpii, cumpăraţi-i cât sunt vii!" s-a încheiat într-un mod fulgerător, după ce ciobănaşul Gigi Tilincă, lăsat de pază, a strigat de câteva ori "Lupul la stânăăă!", dar nimeni n-a intervenit, fiind, repetăm, 1 aprilie. Patronul târlei vine acum cu o nouă promoţie, "Vând stână goală, pentru lemn de foc!"…

* Oieritul a primit lovituri şi de la alţi ciobani angajaţi în ciuda CV-urilor cam pustii: de când a aflat de la baci cum se leagă asomatorul electric la transformator şi cum se foloseşte, o luminiţă a licărit în ochii tânărului păstor Benone Petronel. Mai târziu, în bezna nopţii, o luminiţă a licărit în stână, urmată de un răcnet scos de păstorul şi mai tânăr Romeo Dionisie, pe care Petronel l-a curentat la tălpi cu aparatul. Romeo i-a tras agresorului cu asomatorul peste ochi, iar Petronel a apucat o oaie de coadă şi l-a lovit pe Dionisie în cap. Sărind să îi despartă, baciul s-a împiedicat de firul asomatorului şi a căzut pe moale – pe câinele ciobănesc botezat, din lipsă de imaginaţie, Dulău…

* În fine, bătaia mai puţin contează; important e faptul că, până la urmă, baciul i-a pocnit, i-a băgat cu capul în urdă şi i-a pus să facă probă pe ovine. Au făcut, fără să ţină cont că oile, berbecii şi mieii, uzi de la ploaie, stăteau înghesuiţi: aşa au reuşit să curenteze toate animalele, în serie şi în paralel, de nu se mai puteau aplica legile lui Kirchhoff, nici pe noduri şi nici pe ochi de reţea, din cauza fumului şi a mirosului de fript. Toţi mieii, indiferent de culoare, au devenit negri… Vom reveni cu noi ştiri din lumea oilor!

 

Comentarii