Clanul Tănase îşi primeşte înapoi de la DIICOT tot aurul

luni, 18 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Clanul Tănase îşi primeşte înapoi de la DIICOT tot aurul

După o luptă de câţiva ani în Justiţie, membrii familiei interlope a lui Cosmos Tănase au reuşit să convingă instanţele să le restituie toate bijuteriile confiscate în 2006, în timpul unei razii. 

Aproximativ 3,5 kilograme de aur au fost sechestrate atunci de procurorii DIICOT Iaşi în cadrul unui anchete penale de trafic internaţional de carne vie, în care au fost implicaţi mai mulţi membri ai clanului. 
 
Capul de afiş al acelui dosar a fost unul dintre membrii importanţi ai clanului, Valter Păşniceanu, în numele căruia a fost indisponibilizată cantitatea de aur. Acesta este fratele celui considerat capul clanului interlop, Cosmos Tănase. După mai multe bâlbâieli juridice, dar şi după ce a reuşit să fugă din ţară, Păşniceanu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fapte de tra­fic de persoane. El a executat o parte din pedeapsă în Spania, unde a fost condamnat pentru acelaşi tip de fapte.
 
„Era normală o soluţie de admitere a cererii formulate de clienţii mei, având în vedere achitarea tuturor obligaţiilor care derivă din sen­tinţa penală în dosarul în care au fost condamnaţi, mai ales că sentinţa iniţială a fost casată de Tribunalul Iaşi şi s-a dispus trimiterea cauzei la rejudecare“, ne-a precizat avocata Mariana Stan, avocată a familiei Tănase.
 
Lupta pentru recuperarea aurului indis­ponibilizat a început imediat după dema­rarea anchetei penale a DIICOT. Mama lui Valter Păşniceanu, Olga Tănase, povestea acum câţiva ani că respectiva cantitate de aur nu ar fi trebuit indisponibilizată întrucât aceasta era moştenirea de familie. „Bijuteriile sunt moştenirea noastră de familie. Multe au aparţinut mie sau soţului meu, iar noi nu avem nicio treabă cu procesul acesta. Nu este corect să nu ni le dea înapoi. Nu am să mă las, pentru că e vorba de moştenirea familiei noastre. Voi merge şi la CEDO dacă e nevoie pentru a recupera bunurile care ne aparţin“, spunea Olga Tănase, după unul dintre procesele pierdute privind recuperarea aurului.
 
Vineri, într-o rejudecare a cazului, ma­gistraţii de la Judecătorie au dispus ridicarea sechestrului asiguratoriu impus pe numele lui Păşniceanu în 2006, precum şi restituirea tututor bunurilor indisponibilizate atunci în numele său. De asemenea, judecătorii au mai ridicat sechestrul şi de pe o clădire aparţinând familiei Tănase. 
 
Liderul acestui clan, Cosmos Tănase, „vedetă“ acum 10-15 ani în presa germană şi spaniolă în urma infracţiunilor comise de reţeaua sa de hoţi şi traficanţi, a fost eliberat din penitenciar după ce a executat o parte dintr-o pedeapsă de aproximativ 10 ani, primită pentru trafic internaţional de droguri. 
 
Acasă se află şi fratele săi, Belgian Tănase, care a fost fugar mai mulţi ani, însă s-a întors în România după ce condamnarea sa s-a prescris. 

Comentarii