Comisia de Monumente Istorice întoarce un proiect de modernizarea trotuarelor. În discuţie sunt lucrările de pe malul stâng al Bahluiului

miercuri, 13 iulie 2016, 01:55
3 MIN
 Comisia de Monumente Istorice întoarce un proiect de modernizarea trotuarelor. În discuţie sunt lucrările de pe malul stâng al Bahluiului

Întârzierea finalizării Planului Urbanistic General a început să creeze probleme chiar Primăriei. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a întors către Primărie dosarul prin care municipalitatea solicita avizul favorabil pentru proiectul de modernizare a trotuarelor şi aleilor pietonale din cartiere. Avizul era necesar întrucât o parte a lucrărilor se vor desfăşura în zona din oraş de pe malul stâng al Bahluiului, inclusă în lista monumentelor istorice ca „centrul istoric şi Curtea Domnească”.

„Pe de o parte, membrii comisiei au apreciat că documentaţia depusă de Primărie este incompletă, fiind necesare precizări suplimentare. Fiind vorba de centrul istoric şi de zona de protecţie a acestuia, contează ce fel de dale se folosesc, în ce măsură cadrează cu ansamblul, dacă se intervine în profunzime, aspecte care nu se regăseau în documentaţie. Pe de altă parte, s-a solicitat ca planşele aferente proiectului să fie realizate de un arhitect. În plus, proiectul trebuia corelat cu reglementările din noul PUG şi trebuia realizat PUZ pentru zona protejată. Eu nu am drept de vot în comisie, dar din ea fac parte istorici de artă şi arhitecţi, care, volumul de muncă fiind deosebit de mare, urmăresc în primul rând îndeplinirea tuturor condiţiilor legale”, a declarat secretarul CZMI, Virgil Băbîi.

Proiectul înaintat de Primărie vizează refacerea unei suprafeţe totale de 50.000 mp de pavaje, 25 km de borduri mari, 25 km de borduri mici şi ridicarea la cotă a 1.000 de capace de canal. Valoarea totală a proiectului se ridică la 5,6 milioane de lei. Avizul CZMI este obligatoriu pentru eliberarea autorizaţiei de construire. Contactat telefonic, primarul Mihai Chirica a precizat că neadoptarea noului PUG nu va pune în pericol efectuarea lucrărilor. „Corelarea cu noul PUG ar fi necesară dacă s-ar face intervenţii în profunzime, dacă ieşim din amplasamentul existent şi intrăm în afara trotuarelor propriu-zise. Ni s-au cerut clarificări cu privire la materialele utilizate, pentru a se folosi aceeaşi piatră cu cea din zonă, dacă rămânem pe trotuarul existent sau afectăm şi alte puncte. Vom trimite toate detaliile necesare şi presupun că nu vor mai fi probleme”, a spus primarul.

În cadrul şedinţei sale de luni, CZMI a respins sau amânat pe bandă rulantă majoritatea proiectelor care au vizat lucrări în centrul oraşului. Au fost amânate un proiect de demolare a unei case de pe stradela Albă şi altul care viza construirea unui bloc pe strada Albă, ambele situate în apropierea Bisericii Albe. A fost amânat şi un proiect de construire a unor locuinţe colective pe strada Mihai Eminescu, fiind solicitate detalii cu privire la afectarea clădirilor monument din zonă. Au fost respinse şi două proiecte publicitare. Primul prevedea amplasarea în scop publicitar a unei rampe şi a unui autoturism în apropierea Casei Dosoftei, iar al doilea, amplasarea unui panou publicitar pe terasa blocului Expres, de peste drum de sediul Parchetului.

„Primul proiect afectează vizibilitatea monumentului. O maşină nu se potriveşte totuşi cu un muzeu precum Casa Dosoftei. Deja în zonă avem piaţa Palatului, care este alterată de parcarea existentă şi pe care dorim să o desfiinţăm. În cazul blocului Expres, practic se mai construia un etaj pe bloc. Ar fi fost o agresiune vizuală într-o zonă plină de monumente. Avem acolo Parchetul, avem hotelul Binder, ca să le menţionez doar pe acestea. În Podu Roş nu avem niciun monument şi este o zonă cu trafic intens, deci ar fi mulţi oameni care să vadă reclama respectivă”, a spus Băbîi. 

 

Comentarii