De Business

Punem punctul pe știi

Companie germană, ţepuită de o firmă de apartament din Podu Iloaiei

sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN
 Companie germană, ţepuită de o firmă de apartament din Podu Iloaiei

O societate mică din Podu Iloaiei a tras o ţeapă de 220.000 euro unei companii cu capital german şi a intrat în faliment. Firma Agroferm Mixt, înfiinţată în iulie 2009 cu numele U.V. Buldo de Vasile Ursache din Paşcani, are domeniul de activitate în închirierea şi leasingul cu maşini şi echipamente pentru construcţii. În 2013, firma şi-a schimbat numele şi şi-a mutat sediul în Podu Iloaiei, în timp ce acţionariatul s-a modificat după retragerea lui Ursache, noii patroni fiind Ioan Pavel din Tomeşti şi Ioan Lupu din Iaşi. În 2014, doi dintre creditorii firmei, Direcţia Regională a Finanţelor Publice şi compania SC Naue România, parte a grupului nemţesc NAUE GMBH, au solicitat intrarea firmei în insolvenţă. 

Potrivit sentinţei prin care magistraţii Tribunalului Iaşi au dispus recent intrarea firmei din Podu Iloaiei în faliment, Naue România a furnizat, în baza unui contract din 26 iunie 2013, diferite produse cu o valoare totală de circa 973.000 lei (220.000 euro), pe care firma din Podu Iloaiei nu le-a achitat. „Pentru executarea contractului, au fost emise mai multe bilete la ordin, toate refuzate la plată din lipsa de disponibil. Pentru recuperarea acestei sume, au fost luate măsuri de recuperare conform codului de procedură civilă, fără ca debitoarea să-i achite. Ca urmare, debitoarea înregistrează către creditoare o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, în cuantum total de 972.477,14 lei, sumă ce îndeplineşte condiţiile pentru deschiderea procedurii insolvenţei”, potrivit sentinţei de intrare în faliment.

Ultimul document din Monitorul Oficial al firmei Agroferm Mixt, referitor la mutarea sediului şi retragerea lui Vasile Ursache, a fost publicat în luna noiembrie a anului 2013, însă redactarea şi semnarea acestuia a avut loc pe 18.04.2013, deci înainte de semnarea contractului cu Naue. Alături de compania cu capital german, a depus cerere de intrare în insolvenţă şi Fiscul, care susţine că are de recuperat de la societatea ieşeană peste 124.000 lei. Fiscul a încercat să recupereze datoria pe calea executării silite, însă societatea nu dispunea de bunuri în patrimoniu sau de fonduri în vreun cont bancar. Sentinţa prin care s-a dispus falimentul şi dizolvarea societăţii nu este definitivă, ea putând fi atacată de administratori în termen de 7 zile de la comunicare, deci de pe data de 18 noiembrie. Firma înfiinţată în 2009 a depus bilanţuri contabile la Fisc doar până în 2011, respectiv până să fie vândută către Pavel şi Lupu. În perioada 2009 – 2011, societatea a avut o cifră de afaceri de maximum 100.000 lei şi a înregistrat profit doar în primul an, 45.000 lei. 

 

Comentarii