Condamnat la moarte, chinuit două ore ca să-şi dea duhul

joi, 24 iulie 2014, 16:48
1 MIN
 Condamnat la moarte, chinuit două ore ca să-şi dea duhul

Scandal de proporţii în Statele Unite, după ce un condamnat la moarte căruia i s-a administrat injecţia letală s-a chinuit timp de două ore. Martorii susţin că bărbatul s-a chinuit să moară, lucru ce a stârnit noi proteste pentru abolirea pedepsei capitale.

Joseph Wood, condamnat la moarte pentru uciderea a două persoane în 1989, a fost executat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Arizona. Bărbatului i-a fost injectat un cocktail de substanţe ce ar fi trebuit să îl adoarmă şi să îi oprească inima în cel mult zece minute, notează realitatea.net.

O astfel de execuţie ar trebui să dureze doar câteva minute. Aceasta s-a prelungit timp de două ore. Martorii care au urmărit execuţia susţin că Joseph Wood, condamnat pentru dublă crimă, se chinuia să respire şi sforăia de-a lungul procedurii.

Condamnatul s-a chinuit timp de o oră şi 57 de minute, înainte să moară. Jurnaliştii americani dau vina pe substanţele chimice folosite în timpul execuţiei. Statele Unite au fost nevoite să găsească noi surse de aprovizionare după ce producătorii europeni au impus un embargo pentru produsele ce ar putea intra în componenţa injecţiei letale.

Nu este prima dată când un deţinut este executat în acest fel. La finele lunii aprilie, un condamnat din Oklahoma a murit după mai bine de o oră de chin. Criticii pedepsei capitale susţin că execuţiile contravin Constituţiei americane, document ce interzice pedepsele care duc la suferinţă prelungită.

Comentarii