Condamnaţi să trăiască: Doi ieşeni plătesc din pensii datorii de 2 milioane de euro

sâmbătă, 07 martie 2015, 03:00
4 MIN
 Condamnaţi să trăiască: Doi ieşeni plătesc din pensii datorii de 2 milioane de euro

Pe lista pensionarilor în sarcina cărora s-au instituit popriri figurează două persoane cu datorii de câte un milion de euro. Fiecare are o pensie de aproximativ 2.000 de lei. Unul are o poprire de 930 de lei, iar celălalt, de 550 de lei. Dacă nu au şi alte bunuri care să fie executate, atunci ei vor plăti debitul în 385 de ani, respectiv 600 de ani.

Aproximativ 3.500 de pensionari rămân, lună de lună, fără o parte din pensie după ce au acumulat datorii totale de 145 milioane lei către diferiţi creditori. Numărul acestora nu este foarte mare dacă luăm în calcul faptul că în judeţul Iaşi, la sfârşitul anului trecut, existau circa 175.000 de pensionari. Totuşi, printre pensionarii pe ale căror venituri au fost instituite popriri se numără şi persoane care, dacă ar trebui să îşi plătească datoria doar din pensie, ar avea de plătit 600 de ani.

„Conform legislaţiei în vigoa­re, dacă pentru un pensionar există înfi­inţată o poprire, se reţine o treime din ve­niturile din pensii, iar dacă sunt înfiinţate mai multe popriri se poate reţine până la jumătate din veniturile lunare. De aceea apar aceste anomalii cu perioadele lungi de plată. Dar vă daţi seama, unde sunt su­me mari, nu se plăteşte doar din poprire, a­ceasta este doar una din metodele de plată, sigur executorii au scoase la vân­zare şi bunuri ale debitorilor“, a precizat Adriana Grecu, director al Casei Judeţene de Pensii Iaşi. 

De unde vin datoriile 

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat CJP Iaşi, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, care sunt cei mai în vârstă pensionari ieşeni executaţi şi cele mai mari sume pentru care au fost înfiinţate popriri. Potrivit unui răspuns al CJP Iaşi, un pensionar ieşean de 65 de ani, ieşit la pensie pentru limită de vârstă cu venituri din pensii de circa 2.000 lei, fi­gurează cu un debit de 4,62 milioane lei.

Pentru recuperarea acestei sume se luptă acum şase executori judecătoreşti, fiecare reprezentând un anume creditor, iar fiecare a obţinut încuviinţarea executării silite de la instanţele judecătoreşti, astfel că reţin, lunar, o anumită parte din pensia pensio­narului datornic.

Cum pensia abia se apro­pie de 2.000 lei, ieşeanului i se reţine lunar din cele şase popriri 930 lei, astfel că, dacă ar trebui să plătească toată datoria numai din pensie, ar trebui să mai trăiască încă 385 de ani. „Nu vă pot spune exact cazul, avem foarte multe executări, dar vă daţi seama că nu este vorba despre un pensionar care nu îşi poate plăti întreţinerea. De obicei, când vorbim despre astfel de sume, ne referim la societăţi falimentare sau, dacă avem executările în vigoare, la atragerea răspunderii personale în urma unor împrumuturi pe o societate. Nu prea este posibil ca pensionarul să fi luat un astfel de împrumut direct de la bancă în nume personal“, a declarat Dragoş Iovu, unul dintre cei şase executori care au instituit poprire pe veniturile pensionarului.

Într-un caz oarecum similar, un pensionar de 68 de ani, ieşit la pensie pentru limită de vârstă cu venituri de circa 2.000 lei, are datorii către creditorii săi în valoare de 4,2 milioane lei. Pentru că are poprire doar din partea unui executor, ieşeanului i se reţin lunar 550 lei din pensie, astfel că i-ar trebui 600 de ani pentru a-şi achita datoria doar din pensie. 

Pe listă figurează două persoane de 96 de ani

Şefa CJP Iaşi, Adriana Grecu, spune că există un birou de executare şi în cadrul in­sti­tuţiei, dar că aceste cazuri nu pot fi rezolvate decât în baza unor hotărâri judecă­toreşti. „Avem şi noi, în cadrul Casei Judeţene de Pensii, un birou de executare, dar aceste cazuri de care mă întrebaţi nu pot fi instrumentate de noi. Când este vorba despre astfel de sume, popririle sunt instituite la cererea executorilor judecă­toreşti în baza unor sentinţe date de instanţele de judecată. De aceea, trebuie specificat că nu Casa de Pensii instituie poprirea şi reţine sumele de la pensionari, ci doar pune în aplicare hotărâri judecătoreşti sau solicitări din partea unor creditori: instituţii de creditare, primării etc“, a explicat Adriana Grecu, director al CJP Iaşi.

Potrivit unor date ale CJP Iaşi, printre pensionarii cu popriri pe conturi se numără şi două persoane de 96 de ani care, lună de lună, trebuie să renunţe la o părticică din pensie pentru a se achita faţă de creditori. Primul pensionar, un fost inginer din industrie ieşit la pensie încă din 1979 după un stagiu de cotizare de 37 de ani şi care are o pensie de circa 2.000 lei, are de plătit un rest de 1.410 lei dintr-un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iaşi.

Pentru recuperarea debitului, în fiecare lună i se reţin câte 192 lei din pensie. În cel de-al doilea caz, unei pensionare beneficiară de pensie de urmaş de 400 lei i se reţin lunar 10 lei din pensie pentru a plăti taxe şi impozite locale de 103 lei către o primărie din mediul rural. 

Comentarii