Consilierii judeţeni au depus declaraţii de avere în bătaie de joc

vineri, 28 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Consilierii judeţeni au depus declaraţii de avere în bătaie de joc

Consilierii judeţeni mai mult s-au jucat de-a completarea declaraţiilor de avere.

Mai puţin de jumătate din consilieri au cumpărat sau vândut vreo casă sau o maşină în cursul anului trecut. Nici cei care să fi luat credite sau să fi depus bani în bănci nu sunt mai mulţi. În schimb, mulţi au completat declaraţiile de avere „în dorul lelii“. Unii au uitat să-şi declare veniturile, alţii au bifat rubricile declaraţiei în glumă. Aceasta, deşi amenzile pentru erorile sau omisiunile făcute pot ajunge la 2.000 de lei sau chiar la acuzaţia de fals în declaraţii. Conform legii, „nedepunerea declaraţiilor în termenele prevăzute, precum şi nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 2.000 de lei“. Deşi indemnizaţia de consilier judeţean este fixă, cu greu se pot găsi doi consilieri care să fi menţionat aceeaşi sumă încasată de la instituţie anul trecut. Teoretic, în cele 7 luni de mandat din 2012, consilierii ar fi trebuit să încaseze 5.509 lei ca indemnizaţii. Cifrele declarate ca indemnizaţii de consilierii judeţeni variază însă între 2.932 lei, cât a încasat Cătălin Moroşan şi 6.129 lei, cât a declarat Marian Haută, pentru aceleaşi 7 luni de mandat. „Indemnizaţiile se acordă pentru participarea la minim trei şedinţe lunar, în plen sau în comisii. În situaţia în care consilierul nu îşi îndeplineşte această obligaţie, indemnizaţia scade corespunzător“, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ, Marius Pârciu.

Unul dintre cei mai activi consilieri pe plan financiar a fost anul trecut Adrian Căliman (PNL). Acesta a vândut un apartament în Galata, cu 43.000 euro, a luat un credit de 23.000 euro şi şi-a cumpărat alt apartament. Cătălin Moroşan (PDL) a scăpat anul trecut de un Lexus, pe care l-a vândut cu 11.000 de euro şi de un BMW, vândut cu 35.000 de euro. La aceşti bani s-au adăugat încă 30.000 euro ca activităţi sportive şi 30.000 lei ca drepturi de autor. Liviu Vornicu (PPDD) a început să-şi construiască un adevărat palat la Bârnova, în suprafaţă de 570 mp. La polul opus din acest punct de vedere se situează Iulian Cozianu (PSD), care a declarat ca imobil nou o căsuţă de grădină din lemn, de 31 mp, în valoare de 11.231 lei.

Dacă inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate ar verifica declaraţiile de avere ale consilierilor, ar putea amenda cel puţin şase dintre ei. Astfel, Liliana Romaniuc (PDL) a întârziat cu cinci zile peste termenul limită pentru depunerea declaraţiei de avere. Trei consilieri judeţeni, Liviu Brătescu (PNL), Liviu Bulgaru (PDL) şi Petru Cojocaru (PSD) au uitat să menţioneze în declaraţia de avere sumele primite ca indemnizaţie din partea CJ. Florin Mihai (PNL) nu a declarat niciun fel de venit. Telefonic, acesta a precizat că şi-a completat corect declaraţia, urmând să verifice de ce nu apare nicio cifră ca venit. Magdalena Lupu (PNL) a scris sec în declaraţie că veniturile sale sunt „conform fişei fiscale“, procedură interzisă de lege. „Nu am avut la îndemână fişa fiscală şi m-am grăbit să predau declaraţia pentru a nu ieşi din termen. Ca pensionară, n-am cine ştie ce bani, aşa că nu aveam ce să ascund. Sunt chiar mai săracă decât la începutul mandatului“, a explicat aceasta.

Comentarii